Доналд Туск – единственият кандидат за шеф на ЕНП
За първи път източноевропеец ще е начело на ЕНП
Публикувана: 18 Nov 2019 | 16:31

Доналд Туск, който в момента е председател на Европейския съвет, е единственият кандидат за лидер на Европейската народна партия, съобщи днес дясната паневропейска формация, цитирана от Франс прес.

 

За пръв път източноевропеец ще ръководи голямото семейство на десницата в ЕС, в която членуват партии като Християндемократическия съюз от Германия и "Републиканците" от Франция, пише БТА.

 

Очаква се Туск да бъде официално номиниран в сряда на конгреса на ЕНП в Загреб. Около 700 делегати ще гласуват тайно и резултатът ще бъде обявен същата вечер, каза пред АФП говорител на ЕНП.

 

Шейсет и две годишният Туск заемаше през последните пет години един от ключовите постове в европейските институции - председател на Европейския съвет. Той ще отстъпи на 1 декември мястото си на бившия белгийски премиер Шарл Мишел.

Преди това Туск бе министър-председател на Полша от 2007 до 2014 г.

 

Мандатът на председателя на ЕНП е тригодишен и може да бъде подновяван неограничен брой пъти. Белгиецът Вилфрид Мартенс ръководи партията 23 години (1990-2013 г.).

 

От създаването си през 1976 г. ЕНП е имала петима председатели: двама белгийци, един холандец, един французин и един от Люксембург.

 

http://Dnes.bgDnes.bg

 

Коментари ( 0 )