IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
09:21 | 2 декември 2019
Обновен: 20:49 | 29 февруари 2024

САЩ ратифицираха приемането на Северна Македония в НАТО

Страната предстои да стане 30-ия член на алианса

По материала работи: Слав Велев
САЩ ратифицираха приемането на Северна Македония в НАТО

Съединените щати ратифицираха протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО. Това съобщи държавният секретар Майк Помпео на страницата си вTwitter.

 

"Приятно ми е да съобщя, че САЩ ратифицираха протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Една стъпка по-близо до приемането на Северна Македония като 30-ия съюзник в НАТО", написа шефът на американската дипломация.

 

През юни миналата година външните министри на Македония и Гърция подписаха споразумение за новото официално име на бившата югославска република. Преспанското споразумение предвижда използването на името "Република Северна Македония". Този договор цели не само да уреди дългогодишния спор с Атина за името на балканската република, съвпадащо с това на северна гръцка област, но и да открие пътя на Скопие към НАТО и ЕС. През февруари тази година Преспанското споразумение влезе в сила, припомни ТАСС, цитирана от БТА.

 

Повечето страни членки вече ратифицираха протокола за приемането на Северна Македония в алианса, който ще има среща на върха в Лондон на 3 и 4 декември.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна