След убийството на Солеймани: Идва ли нова мигрантска вълна?
Експерт: Иран разполага с оръжия, което е заплаха
Публикувана: 12 Jan 2020 | 19:57

Действията на американската страна с убийството на генерал Солеймани се разглеждат в два контекста – до каква степен може да се извърши такава атака от държавата, която настоява за върховенство на закона. Това е нарушение на международното право, заяви бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев по повод убийството на иранския генерал Солеймани и последвалата атака на американската база от страна на Иран.

 

Реакцията на много държави беше красноречива, посочи Йовчев.

 

"Имаше много дипломатически совалки, които доведоха до потушаване на напрежението и не се стигна до ескалация. Вторият контекст е – какво постигна тази атака? Дали сигурността е по-голяма? Въпросът сега е как ще вървят процесите в Близкия изток", каза той пред "Нова тв".

 

"Иран очевидно разполага с оръжие, което е заплаха. Ударите по американските бази бяха демонстрация на сила. Всичко беше изпълнено панически. Свалиха самолет. Започнаха да стрелят по всичко, което видят", каза още Цветлин Йовчев.

 

Той допълни, че напрежението в Близкия изток е предпоставка за нова мигрантска вълна към Европа. Твърде е възможно и Сирия да бъде зесегната. Влиянието на Иран в шиитските общности е много голямо. Възможно е и други държави в региона да се дестабилизират. Сигурността на България зависи от НАТО“, поясни Йовчев.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Още от: Политика

Коментари ( 0 )