Правна комисия прие Закона за мерките за извънредното положение
Заседанието на Правна комисия продължи близо 8 часа
Публикувана: 20 Mar 2020 | 8:59

Правна комисия прие Закона за мерките за извънредното положение на второ четене, предаде Агенция "Фокус". Законопроектът ще бъде разгледан окончателно на второ гласуване в петък. Заседанието на Правна комисия продължи близо 8 часа и в отсъствието на ПГ на "БСП за България".

 

 

Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение.

 

Членовете на комисията разгледаха 19 предложения между двете четения, като в рамките на заседанието постъпиха и други на работната група към комисията. Това бе причината и депутатите да работят близо 8 часа.

 

Приехме предложението на БСП за спекулата, но тяхното отсъствие е изключително некоректно и не оправдава очакванията на гражданите. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова.

 

"Приехме предложение, което беше на БСП. Ние имаме сходно. Приехме тяхното предложение, въпреки отсъствието им от зала. Изключително некоректно и не оправдава по никакъв начин очакванията на гражданите. Всички сме уморени. Знаете работим в режим на извънредно положение.

 

Тя отчете, че сътрудниците и референтите по законопроекта работят повече от 48 часа.

 

"Да, разбирам, че имаше недоволство по отношение на доклада, че се спираше работата на няколко пъти, но разбирате, че ситуацията е такава. Виждам, че и вие сте уморени. Стоите цял ден тук. Същото беше некоректното отношение на г-н Божанков да ви накара да напуснете залата", допълни още Анна Александрова във връзка с отсъствието на журналистите от заседанието на Правна комисия по предложение на депутата от БСП Явор Божанков.

 

5000 лева глоба грози всеки, който не спазва противоепидемичните мерки, въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция за времето на въведеното извънредно положение заради коронавируса, пише „24 часа“.

 

Имуществена санкция от 15 хил. лв. за търговци и юридически лица, които не спазват забраната на здравния министър.

 

Всички българи, които се прибират от чужбина, да бъдат поставени под карантина.

 

Глоба до 500 лв. ще се налага на всички контактни лица на болен от коронавирус, които откажат да се подложат на тест, гласи друг от текстовете в закона.

 

Спира се и паралелният износ на лекарства, от които в България има нужда.

 

Комисията прие, че държавата ще покрие 60% от заплатата на работници, чиито предприятия не работят заради извънредното положение.

 

Във всеки район ще се осигурява по един нотариус на всеки 30 хил. жители.

 

Сред подкрепените от правната комисия бе предложението на Хасан Адемов от ДПС, че освен бременните и майките на маки деца и деца с увреждания да могат да си вземат платен или неплатен отпуск и работниците, които са на и над 60-годишна възраст.

 

Изтичащите ТЕЛК решения да се удължават с два месеца след края на извънредното положение.

 

Полицаите и пожарникарите ще дават писменото си съгласие, че ще работят над ограниченията за извънреден труд, а при несъгласие не им се търси дисциплинарна отговорност.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )