Внасят предложението за мораториум по плащанията на кредитите
То ще се отнася само за коректните платци до 1 март
Публикувана: 6 Apr 2020 | 9:34

Предложението за временен мораториум върху кредитни плащания на граждани и фирми, затруднени заради кризата с COVID-19, днес ще бъде внесено в БНБ.
То е изготвено от Асоциацията на търговските банки и се базира на насоките, които миналата седмица бяха дадени от Европейския банков орган, съобщи председателят на асоциацията Петър Андронов.

Временните отсрочки ще важат за всички видове кредити на коректни длъжници до 1 март.

 

Под "коректни" банките разбират такива, които винаги са обслужвали вноските си или имат едно просрочие до 30 дни, допълни Андронов и обясни какво ще представлява частичният мораториум:

 

"Нов погасителен план, който през определен период от време - няма да го назова, докато Централната банка не потвърди нашето предложение, ще имат възможност да не погасяват или само главница, или, ако техните затруднения са по-съществени, и главница, и лихва.

 

И целият срок на техния кредит ще се отложи с периода на така наречения "мораториум".

 

След като предложението бъде внесено в Централната банка, се очаква тя да одобри предложения ред и, след получаване на одобрението, търговските банки ще започнат да го прилагат във възможно най-кратък срок, увери Петър Андронов.

 

Dnes.bg

Още от: Политика

Коментари ( 0 )