Манолова: Ако отново отложат машинното гласуване, излизаме на протест
Близо 12 млрд. евро, които се чакат от ЕС от Фонда за възстановяване, няма да бъдат дадени, ако няма представени от правителството програма и план за възстановяване на икономиката, предупреди тя
Публикувана: 3 Jun 2020 | 14:49

Ако управляващото мнозинство отново се опита да отмени машинното и електронното гласуване за следващите избори, излизаме на протест. Това ще са следващите големи протести. Няма да седя и да гледам как властта отново ще открадне изборите от хората.

 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите във Варна.

 

Този път има алтернатива, има опонент. Борисов е свикнал да играе на уреден мач, с една врата. Специално за местните избори машинното гласуване беше отменено, за да си нагласят резултатите в страната, допълни Манолова.

 

Стартирахме нашата обиколка на 23 май след протеста и ще приключим обиколката в края на юли на същото място – пред Министерския съвет. Дотогава ще имаме ясен план как ще се явим на избори. Засега няма да правим партия, не правим партийно строителство и не виждам гражданския ни субект в политическа дреха, категорична бе Манолова пред
медиите във Варна.

 

Имаме партньори в Севлиево, в Габрово, в Пещера, в Смолян, във Видин, в Стара Загора, в Шумен, в Добрич, във Варна. Това са хора, с които ще продължим да работим. В субекта, който ще създадем, на преден план ще бъдат гражданските организации и инициативните комитети. Какъв ще е окончателният формат ще решим заедно, каза тя.

 

Манолова подчерта, че близо 12 млрд. евро, които се чакат от Европейския съюз от Фонда за възстановяване, няма да бъдат дадени, ако няма представени от правителството програма и план за възстановяване на икономиката.

 

Поех ангажимент, че с гражданите ще станем първа политическа сила. Предложенията на Изправи се.БГ не са леви или десни, проблемите на хората не са леви или десни, каза Манолова, а са свързани с липсата на работа.

 

Ние предлагаме 19 мерки, в центъра на които е Националната програма „Работа за всеки“, с която малки и семейни фирми ще бъдат подпомагани от държавата, за да създават нови работни места. Предлагаме програма „България е моето вкъщи“ за връщане на сезонните работници в България. Предлагаме и Националната програма „Семейни стопанства“, с която България да подпомогне малките стопанства, обясни Манолова.

 

Тя представи още социално-икономическите мерки, сред които безплатна детска градина и ясла за всяко дете, подкрепа за самотните родители, както и преизчисляване на пенсиите.

 

Пред медиите във Варна Манолова представи законопроекта за регламентиране дейността на колекторските фирми, който внесе в Народното събрание на 1 юни 2020 г. Със законопроекта от „Изправи се.БГ“ въвеждат регистър на колекторските фирми, изискване фирмата да има поне 500 000 лв. капитал, както и санкции при нерегламентирани действия от страна на колекторите.

 

Тя се срещна и с работниците от фирма „Еър Виа“. 200 пилоти и работници от фирмата не могат да си вземат заплатите, а бездействието на институциите затруднява подаването на документи на работниците за взимането на обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията.

 

Черно море

Коментари ( 0 )