IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
09:52 | 13 юли 2020
Обновен: 13:00 | 21 април 2024

БСП - Варна: Общинската администрация се влачи след актуалните събития на града

Червените съветници ще поставят допълнителни въпроси на настоящата сесия на ОбС

По материала работи: Ставри Таргов
БСП - Варна: Общинската администрация  се влачи след актуалните събития на града

В насроченото заседание на Общинския съвет – Варна, за 13 - 14.07.2020 г. съветниците от БСП поставят няколко допълнителни основни въпроси към вече коментираните предвид получаваната от гражданите на Варна най-вече от медиите информация:

 

*  Покрай проблема с тръбопровода във Варненското езеро се осветли още един: в закритото преди 10 години подводно депо „Налбанка“ се съхраняват няколко милиона куб.метра  земни маси, издълбани /драгирани/ от дъното на езерото, с неизяснен химически състав и вероятност за наличие на остатъци от тежки метали. 

 

Дъното на езерото е подложено трайно в годините на силно химическо въздействие, за което не се провежда качествен мониторинг. А там е замърсяването, трупано през годините, липсва химически анализ от сондирането на различните неорганични и органични замърсители.

 

Опитът от повредената канализационна тръба показва, че община Варна няма готовност да реагира навреме при инциденти от подобен род на нейна територия. Т.е. ние сме в непосредствена опасност от поредната еко-бомба.

 

* Община Варна и управляващото мнозинство проявяват устойчива тенденция за безочливо разпореждане с общинската собственост. Считаме, че собствеността е богатството на общината и тя трябва много внимателно и с грижата на добрия стопанин да я управлява и да контролира всички дейности, свързани с нея, а не да се освобождава срещу еднократни, бързо усвояващи се суми.

 

Погледнато в дългосрочен план след изчерпването на общинската собственост общината ще разчита само на данъчни и неданъчни приходи, които в никакъв случай не могат да направят нужния за общината бюджет за покриване на всички дейности, като най-бързо ще се отрази това в болезнената за всички ни социална сфера.

 

Въпреки че отпаднаха част от предложените 121 проекта за решения в точката „Собственост и стопанство“  преимуществено в дневния ред са точки за одобряване на разпоредителни сделки с имоти.

 

Затова на настоящата сесия на Съвета позицията на БСП ще е запазването на общинската собственост – няма как да подкрепим възмездни, още по-малко безвъзмездни сделки с нея.

 

„Ние, общинските съветници от коалиция „БСП за България“,  от началото на мандата на Общинския съвет сме се отстоявали  като  истинска и градивна опозиция и защитаваме интересите на гражданите на община Варна и така ще е и занапред“ – споделиха те в писмо до медиите.

 

Черно море

 

 

 

Коментари

Новини Варна