IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
12:48 | 27 февруари 2020
Обновен: 20:05 | 25 април 2024

Христо Христов посяга към олимпийска квота

Варненецът ще участва и на световното за 20-годишни

По материала работи: Борис Проданов
Христо Христов посяга към олимпийска квота

България ще бъде представена от четирима щангисти на големия турнир в Малта. Състезанието от т. нар. „златна категория“ е една от последните олимпийски квалификации преди игрите в Токио това лято. За Ла Валета през Истанбул заминават следните наши представители: Стилян Гроздев (61 кг), Божидар Андреев (73 кг), Юндер Бейтула (81 кг), Христо Христов (109 кг).

 

Припомняме, че Христо Христов е възпитаник на варненската школа с треньор Живко Николов.

 

„Бейтула, Андреев, Гроздев и Христов имат остра нужда от участия в повече състезания, тъй като в крайна сметка се взимат най-добрите резултати от общо шест турнира в три квалификационни периода за последната година и половина. Всички те ще трупат точки за да подобрят позициите си в ранглистите, които са решаващи за печелене на олимпийските квоти. За трима от българите това ще е предпоследната възможност да преминат по-напред в класирането, окончателното им място ще стане известно след европейското първенство, което предстои в началото на април в Москва. От тази група единствен Христов ще има още един шанс да натрупа точки в ранглистата, тъй като той възнамерява да участва и на световното първенство за младежи до 20-годишна възраст в края на март в Букурещ“, заяви старши треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона`92.

 

Състезанията в Малта са част от квалификациите за игрите в японската столица това лято. Те са с висок ранг при събирането на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория.

 

Прочетете още: Турнир по кикбокс във Варна за празника на града

Коментари

Новини Варна