Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си
В същото време, опозиционерът Гайдо обикаля потъналата в тъмнина страна
Публикувана: 14 Apr 2019 | 8:36
Снимка: Ройтерс, архив

За да защити режима си, президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди броят на членовете на цивилните милиции да се увеличи. Той иска към защитниците му да се включат още 1 милион души, предаде Ройтерс, цитиран от БТА и Dnes.bg.


С пушките ви на вашите рамене, бъдете готови да защитавате родината и да разорете браздите, за да засадите семена, от които ще се получи храна за общността, за народа", призовава Мадуро събралите се милиционери в Каракас.


До този момент ръководството на венецуелската армия продължава да е лоялно към Николас Мадуро въпреки обещанието на Хуан Гуайдо да даде амнистия на военните, които минат на страната на опозицията. Стотици войници поискаха убежище в съседна Колумбия, отбелязва Ройтерс.


А в същото време опозиционният лидер Хуан Гайдо пък посети щата Сулия (Западна Венецуела),който бе сериозно засегнат от спиранията на тока във Венецуела.


Лидерът на контролираното от опозицията Национално събрание Гуайдо, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела, призовава военните да обърнат гръб на Мадуро на фона на хиперинфлацията, икономическата криза и спиранията на електричеството в страната през последния месец.


Гуайдо бе признат за лидер на Венецуела от Съединените щати и повечето западни държави, които са съгласни с аргумента му, че преизбирането на Николас Мадуро за президент миналата година е било нелегитимно.


Цивилните милиции, създадени през 2008 г. от покойния президент на Венецуела и ментор на Мадуро Уго Чавес, се отчитат директно пред президента и имат за цел да допълнят работата на въоръжените сили.


Мадуро, който нарича Гуайдо американска марионетка, заяви, че цели да увеличи броя на членовете на цивилните милиции до три милиона души до края на годината, като сега те са над два милиона. Мадуро ги насърчи да участват в селскостопанското производство. Недостигът на храна и лекарства принуди повече от три милиона венецуелци да напуснат родината си през последните години.


Въпреки че електричеството бе като цяло възстановено в Каракас, правителството на Мадуро въведе режим на тока за останалата част от Венецуела.


Хуан Гуайдо пътува из Венецуела, за да събере още подкрепа за опозицията. В щата Сулия, където е изкопан първият петролен кладенец на Венецуела и където се намира вторият най-голям венецуелски град Маракайбо, Гуайдо заяви:


"Ние сме тук, за да видим как е ситуацията, да видим вашето страдание. Сулия обаче ще се възроди отново".
Двама служители на централната банка на Венецуела, които бяха арестувани, след като по-рано тази седмица се срещнаха с Хуан Гуайдо, бяха освободени вчера.


Според правозащитни организации венецуелските власти са арестували над хиляда души след антиправителствените демонстрации тази година, отбелязва Ройтерс.


Четете още: Над 70 британски депутати искат първо Швеция да получи Асандж
 

Коментари ( 0 )