IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
14:04 | 17 септември 2019
Обновен: 01:46 | 2 март 2024

Свинската чума тръшна и Южна Корея

Избиват хиляди прасета

По материала работи: Слав Велев
Свинската чума тръшна и Южна Корея

Южна Корея унищожава хиляди прасета, след като бе потвърдена болестта африканска чума във ферма близо до границата със Северна Корея, където имаше епидемия през май, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

 

Министърът на селското стопанство Ким Хьон Су заяви, че първият случай на изключително заразната болест е потвърден днес след изследвания на пет прасета, които са умрели във ферма в град Пхаджу, пише БТА.

 

До края на деня се очаква да приключи клането на около 4000 прасета, отгледани във фермата и в двете съседни селски стопанства, които са на един и същи собственик. Правителството освен това засили мерките за дезинфекция на фермите и транспортните средства и разпореди 48-часово спиране на дейността на всички свиневъдни ферми, кланици и заводи за фураж, за да се предотврати разпространението на болестта.

 

Застрашен е огромен сектор с 6000 ферми, в които се отглеждат над 11 милиона прасета.

 

Африканската чума засегна свинете в Китай и други азиатски страни преди да достигне Северна и Южна Корея. Тя не е опасна за хората, но за прасетата е изключително заразна и смъртоносна. Не е известно лечение.

 

Болестта се появи в Южна Корея въпреки продължаващия вече няколко месеца засилен мониторинг на фермите в пограничните райони със Северна Корея. През май Пхенян информира Световната организация за здравето на животните, че 77 от 99 прасета във ферма близо до границата с Китай са умрели от болестта, а останалите 22 прасета са заклани.

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна