IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
14:00 | 22 септември 2019
Обновен: 09:54 | 29 февруари 2024

Юнкер: Brexit е трагичен момент за ЕС

Той изрази надежда, че още може да се стигне до договорка

По материала работи: Пламен Янков
Юнкер: Brexit е трагичен момент за ЕС

Излизането на Великобритания от Европейския съюз, насрочено за 31 октомври, е трагичен момент за Европа, заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за испанския в. "Паис", цитирано от Франс прес.


Юнкер, който напуска поста си точно на 31 октомври, отбелязва, че Brexit "противоречи на хода на историята и на духа на бившия британски държавник Уинстън Чърчил, който на времето призоваваше за Съединени европейски щати".


"Вярвам, че все още имаме възможност да постигнем споразумение с Лондон", отбелязва председателят на ЕК, определяйки като "конструктивна и отчасти положителна" срещата си с британския премиер Борис Джонсън миналия понеделник в Люксембург.


Жан-Клод Юнкер изразява съжаление, че комисията е решила да не се намесва през 2016 година, когато Великобритания организира референдум за напускане на ЕС и когато близо 52 процента от гласоподавателите подкрепиха това.


Той припомня за "кампания на лъжи и фалшиви новини" преди референдума и допълва, че "в комисията решихме да не се намесваме, по молба на Дейвид Камерън (премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. - бел. р.), а това беше голяма грешка".


Физическата граница с Ирландия ще се върне, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, заяви по-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ексклузивно интервю за телевизия Sky News, цитиран от БТА и Dnes.bg.


Юнкер посочи, че не би искал да бъде архитект на излизане без сделка, но че Европейският съюз ще трябва да действа, за да защити здравето и сигурността на своите граждани.


Той разкритикува депутатите, които "забравят историята" на мира в Ирландия, постигнат чрез споразумението от Разпети петък, като ги предупреди, че ако се възстанови физическата граница "историята ще се върне незабавно".


В интервюто Юнкер отхвърли твърдението, че ЕС би бил отговорен за връщането на насилието по време на конфликта между Северна Ирландия и Република Ирландия. Той подчерта, че "ЕС по никакъв начин не е отговорен за каквито и да било последици от Brexit - това беше британско решение".


"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС", заключи Юнкер.


Четете още: Стачка на морския транспорт в Гърция на 24 септември

Коментари

Новини Варна