IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
09:24 | 18 октомври 2019
Обновен: 07:29 | 9 март 2024

Операцията в Сирия не била прекратена, а временно спряна

САЩ и Турция са постигнали споразумение в 13 точки

По материала работи: Пламен Янков
Операцията в Сирия не била прекратена, а временно спряна

След преминалата в напрегната атмосфера срещу между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и вицепремиера на САЩ Майк Пенс, посветена на операцията на турската армия в Северна Сирия, стана известно, че страните са постигнали споразумение в 13 точки, съобщи БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Прекратяване на турската военна операцията в Северна Сирия срещу прекратяване на по-нататъшните санкции на Сащ срещу Турция е основната формула, по която страните са се договорили.


"Съединените щати разбират основателните безпокойства на Турция за сигурността на южната й граница", се казва в съвместното съобщение.

 

В изявление, което Майк Пенс направи в американското посолство в Анкара, той посочи: "САЩ и Турция се споразумяха за прекратяване на огъня в Сирия. Кюрдските сили ще се оттеглят в рамките на 120 часа. Президентът Тръмп е признателен на президента Ердоган", каза той.

 

Според турските източници обаче не става дума за прекратяване на военната операция, а само за временно спиране на сраженията.

 

"Ще дадем отсрочка в разстояние на 120 часа (пет дни) на военната операция "Извор на мира", за да се изтеглят кюрдските сили. Това не означава спиране на огъня, а само временно спиране на военните действия. Операцията "Извор на мира" ще приключи едва когато всички терористични сили се изтеглят от района, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

 

Турските медии разпространиха изявлението на американския президент Тръмп, в което се казва: "Чудесни новини от Турция. Пенс и Помпейо ще дадат пресконференция. Благодаря Ердоган. Ще се спаси животът на милиони ".

 

В договореното споразумение, което се състои от 13 точки, се посочва,че "Турция и Съединените щати са препотвърдили близките си отношения като членки на НАТО. Договорена е по-тясна координация на базата на общите интереси. Двете страни ще поддържат подхода "един за всички, всички за един" по отношение на техните ангажименти към територията на НАТО, защитата на населението срещу всякакви заплахи, спазването на правата на човека, на религиозните и етническите общности. Страните ще продължат съвместната борба в североизточната част на Сирия срещу "Ислямска държава", като по подходящ начин ще бъде извършено настаняването на разселените лица в центровете за задържане в районите, контролирани по-рано от ИД. Турската страна се ангажира да гарантира устойчивостта и сигурността на всички жители, на инфраструктурата в контролираната от турските сили зона за сигурност.

 

Подчертава се общата позиция за запазване на териториалната цялост на Сирия, както и за ръководения от ООН процес за слагане край на конфликта в Сирия в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.


Предвижда се изземването на тежките оръжия от кюрдските сили и създаване на зона за сигурност от гледна точка на националната сигурност на Турция. Зоната за сигурност ще бъде под контрола на турските въоръжени сили, ще се засили и координацията между двете страни по този въпрос.Турската страна ще прекрати напълно операцията "Извор на мира" след оттеглянето на кюрдските сили.

Коментари

Новини Варна