IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
13:00 | 18 октомври 2019
Обновен: 16:14 | 1 март 2024

Украйна иска, но технически не може да се откъсне от руската енергийна система

През септември Върховната Рада внесе изменения в законодателството, като всъщност позволява вносът на електроенергия от Беларус и Русия на договорна основа

По материала работи: Борис Проданов
Украйна иска, но технически не може да се откъсне от руската енергийна система

Енергийните системи на Украйна и Русия исторически са свързани, но Киев се стреми изцяло да се интегрира в европейската енергийна система. Това заяви на заседание на Върховната Рада в "Часът на въпроси към правителството", заместник-министър на енергетиката и опазване на околната среда Виталий Шубин, цитиран от ТАСС, пише news.bg.

 

"Предприемаме всички мерки за изключване на Русия от енергийната система възможно най-скоро, но това не е възможно днес. Надявам се, че през следващите три години ще можем да създадем технически и икономически предпоставки, за да се обедините с Европа", обяснява Шубин.

 

"Исторически нашите енергийни системи са комбинирани (с Русия). Те съществуват като една единствена енергийна система и само част от Украйна - енергийният остров Бурштин - е свързана с европейската енергийна система. Целта ни е да се обединим напълно с европейската енергийна система", допълва той.

 

По думите му, "технически внос" на електроенергия от Русия съществува и се регламентира от споразумения между операторите на електроенергийните системи на двете страни.
 

В началото на октомври украинските медии съобщиха, позовавайки се на "Укренерго", оператора на енергийната система на страната, че Украйна е възобновила вноса на електроенергия от Русия.

 

"Интер РАО" потвърждава тази информация, руската компания започва да изнася електроенергия в Киев. Компанията отбелязва, че доставките са "в пилотен режим и са предплатени".

 

През септември Върховната Рада внесе изменения в законодателството, като всъщност позволява вносът на електроенергия от Беларус и Русия на договорна основа.

 

По-рано "Нефтогаз Украйна" съобщи, че дъщерно дружество е започнало да внася електроенергия от Беларус и да я продава на украинския пазар по дългосрочен договор с "Беленерго".

 

През 2014-2015 г. Украйна е внесла електроенергия от Русия, поради недостиг на мощност в електроенергийната система на страната, липсата на въглища в топлоелектрическите централи, непланирани ремонти на АЕЦ и неблагоприятни атмосферни условия през зимата.

 

През 2014 г. в Украйна са доставени 178 милиона кВтч руска електроенергия, а за девет месеца на 2015 г. - още 1 951 милиарда кВтч. От 2016 г. Украйна не е внасяла електроенергия.

 

 

Коментари

Новини Варна