Водни оръдия срещу протестиращите в Хонконг
Коктейли Молотов летят срещу полицейски участък
Публикувана: 20 Oct 2019 | 14:00

Снимка: Reuters

Протестиращите в Хонконг отново заляха улиците днес въпреки полицейската забрана и издигнаха барикади сред сълзотворен газ и запалителни бомби, предаде Асошиейтед прес.Хонгонгската полиция използва водни оръдия с оцветител срещу хилядите протестиращи, след като обградиха полицейски участък, отбелязва ДПА.До пристигането на водните оръдия се стигна, след като малка група протестиращи хвърлиха няколко коктейли Молотов по сградата на полицията. От покрива на участъка бе разпръснат сълзотворен газ.

 

Зад тази група останаха хиляди протестиращи от по-ранен мирен протест в популярен търговски район.Лидерите на протеста носеха черен плакат в началото на колоната с надпис "Пет основни искания, нито едно по-малко", настоявайки за отчетност и политически права, отбелязва АП.Облечени в черно протестиращи с маски издигнаха барикади по улиците на няколко места в района Коулун, където компанията оператор на градското метро ограничи достъпа на пътниците. На метростанция бе хвърлена запалителна бомба.Протестиращите измъкваха плочки от тротоари и ги хвърлиха на пътя, събраха пластмасови защитни бариери и метални решетки, за да направят временни пътни блокади.

 

На други места по пътя на шествието протестиращите разбиха магазини и метростанции, запалиха огньове, отбелязва БТА.Хонконг е засегнат от продължаващи вече няколко месеца протести, често придружени с насилие. Това е най-сериозната политическа криза, откакто Великобритания предаде управлението на града на Китай през 1997 година.Кризата в управлявания от Китай град е огромно предизвикателство за китайския президент Си Цзинпин. Пекин отхвърля обвиненията, че подкопава свободата на Хонконг, а Си Цзинпин обеща да срази всеки опит за отделянe на Хонконг от Китай.

 

dnes.bg

Четете още: Президентът на Чили замрази цените на метрото

Коментари ( 0 )