IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
17:15 | 8 декември 2019
Обновен: 18:47 | 19 март 2024

Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде

Нов закон уличава финансирането отвън като шпионаж

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Dnes

От понеделник руснаците, които публикуват връзки към чуждо медийно съдържание, могат да бъдат наречени "чужди агенти" и систематично и законно да бъдат тормозени от страховитата бюрокрация и правната система в страната, пише Леонид Бершидски в свой коментар за Bloomberg.

 

Законът беше бързо приет от парламента и подписан от президента Владимир Путин малко повече от месец, след като осъдената в САЩ Мария Бутина, известна като "защитникът на оръжията“, се върна в Москва. Тя прекара 15 месеца в американски затвор за това, че действа като нерегистриран чужд агент.

 

Русия има закон за чуждите агенти от 2012 г. Той се прилага срещу неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране. На тези групи беше забранено да участват в „политически дейности“ (като мониторинг на изборите), те бяха подложени на задълбочени правителствени одити, а също така и принудени при всичките си външни комуникации унизително да разкриват своята „чуждестранност“. Десетки жалби по повод закона са подадени до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, но той тепърва ще се произнася по тях.

 

Малък брой медийни организации – тези, които са финансирани от Конгреса на САЩ като "Гласът на Америка" и "Радио Свобода" – също бяха определени като чуждестранни агенти.

 

Новият закон дава възможност да се слага етикет за чуждестранни агенти на физически лица, по-специално на тези, които разпространяват съдържание от медии или други институции, определени като чуждестранни агенти, както и на лица, които получават всякакъв вид финансиране от чуждестранен източник.

 

Служител на група за правата на човека или просто получател на съобщение от свои роднини в чужбина, трябва само да публикува във Facebook линк към новина на Радио Свобода, за да бъде приложен законът. Тогава този човек ще се озове в специален списък от "агенти“ и ще бъде задължен да се регистрира като компания, така че финансирането му да бъде прозрачно за държавата. Руски журналист, работещ за "Гласът на Америка", също попадна в списъка на чуждите агенти.

 

Руското министерство на правосъдието трябва само да реши, че други чужди медийни организации са агенти за голям брой руснаци, които работят за тях, или просто да споделят техните новини, за да бъдат официално заподозрени – и определени като такива за данъчната бюрокрация, полицията и агенцията за цензура в Интернет, която има право да блокира сайтове.

 

Неуспелите да се регистрират, да отворят фирма или неотбелязали дадени публикации като идващи от чужд агент, ще се наказват с глоба стойността, на която все още не е определена.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна