ООН стартира план за борба с пандемията
Предполагаемият бюджет за бедни държави е около 2 милиарда долара
Публикувана: 25 Mar 2020 | 17:48

ООН пуска в действие план за оказване на подкрепа на бедните държави в борбата с коронавируся. Предполагаемият бюджет за него е около 2 милиарда долара, заяви генералният секретар на организацията Антонио Гутериш.

 

Пред журналисти той заяви, че проектът ще бъде координиран от управлението на ООН по хуманитарни въпроси и „с достатъчно финансиране ще спаси много животи и ще предостави на хуманитарните структури и НПО лабораторни консумативи за тестване и медицинско оборудване за лечение на болни“.

 

Планът включва допълнителни мерки за подкрепа на страните, които продължават „да отварят домовете и градовете си за бежанци и мигранти“. На най-уязвимите държави ще бъдат доставени необходимо лабораторно оборудване за тестване за коронавирус и медикаменти за лечението на болни. В лагерите ще бъдат монтирани съоръжения за миене на ръце.

 

Предвижда се провеждането на информационна кампания за начина, по който хората биха могли да защитят себе си и другите от вируса.

 

Според плана, в Африка, Азия и Латинска Америка ще бъдат създадени центрове за за преместване на хуманитарни работници и консумативи до местата, където са най-необходими.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Медицинските екипи в УМБАЛ “Св. Марина”-Варна се обучават за работа с пациенти с COVID-19 (СНИМКИ+ВИДЕО)

Коментари ( 0 )