IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:24 | 24 май 2020
Обновен: 05:14 | 17 март 2024

Хонконгският грип от 1968 и COVID-19 - какви са разликите

Навремето политиците реагират различно

По материала работи: Слав Велев
Хонконгският грип от 1968 и COVID-19 - какви са разликите

Чували ли сте някога за Хонконгския грип от 1968? Той взима 1 милион жертви. Само във ФРГ умират около 40 000 души. За разлика от сега, навремето политиците реагират "изключително спокойно". Но цената е солена. Вижте коментара на Deutsche Welle:

 

Вирусът A(H3N2) се появява за пръв път в средата на 1968 година в Хонконг и през следващите 18 месеца плъзва из целия свят. Тази "забравена" днес пандемия достига апогея си в тогавашната ФРГ през зимата на 1969/70 година. Няма напълно точни статистики, но се предполага, че в Западна Германия от нея са починали 40 000 до 50 000 души. И десетки хиляди в ГДР.

 

Малцина днес си спомнят за тази пандемия, макар да има големи сходства с днешната криза от коронавирус. Причината за това явно се крие в различния начин, по който политиката е реагирала тогава и днес, твърдят няколко немскоезични издания.

 

Списание "Шпигел" пише, че Хонконгският грип е бил най-тежкият от всички преживени в следвоенна Германия. Вирусът A(H3N2) e довел до затварянето на някои училища и предприятия през зимата на 1969/70 година, но мярката била взета не превантивно както сега, а като реакция на силно повишения брой зарази в определен завод или учебно заведение. Изданието твърди още, че за разлика от сега, политиците по онова време са реагирали "изключително спокойно". При това ситуацията явно е била крайно тревожна в редица европейски държави. В цял свят от този грип умират един милион души, само в САЩ броят на жертвите е близо 50 000.

 

Франция също е била силно засегната, там Хонконгският грип взима 31 000 жертви. "Носеха хората на носилки, а състоянието им беше катастрофално - изглеждаха посивели и умираха от кръвоизливи в белите дробове. Грипът засягаше всички възрастови групи: от 20-годишните до най-възрастните", спомня си френският специалист по инфектология Пиер Деламоника. Неговите спомени бяха публикувани през 2005 година във френския вестник "Либерасион". От разказа на Патрис Бурделе, специалист по медицинска история от Париж, става ясно и това, че по време на пандемията е имало камари от трупове в болниците и в моргите.

 

В Германия положението също е било катастрофално, леглата в болниците са били крайно недостатъчни. В Западен Берлин разполагали ковчезите с труповете в оранжериите на квартал Вединг, както и в градинските центрове на Вилмерсдорф. В Мюнхен имало огромен брой заразени медици - 30% от медицинските сестри в града се разболели от Хонконгския грип, поради което нямало достатъчно персонал, който да се грижи за болните.

 

Въпреки всичко навремето политиците проявили до голяма степен безчувственост, а медиите почти не информирали за пандемията. Пандемията от Хонконгския грип избухва по време на войната във Виетнам и масовия глад в Западна Африка. Тогава отношението към смъртта е било различно. И политиката е залагала на придобиването на т.нар. стаден имунитет. До пълна карантина и блокада на целия обществен живот така и не се стига.

 

В Германия Хонконгският грип започва да отшумява едва към 1970 година. Дотогава голям брой от хората придобиват имунитет. Някои експерти твърдят, че в страната е била проявена престъпна небрежност, струвала живота на десетки хиляди.

 

Днес здравето е най-важно. И с въведените мерки политици и лекари се опитват да забавят разпространението на новия коронавирус, докато бъде открита ваксина срещу него. Има обаче и още една съществена разлика между тогава и днес: глобализацията. През 1968 на вируса A(H3N2) са му трябвали няколко месеца, за да стигне от Азия до Европа и САЩ. Новият коронавирус достигна всички точки на света само за няколко седмици.

Коментари

Новини Варна