IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:09 | 29 май 2020
Обновен: 15:09 | 15 април 2024

Тръмп ограничи социалните мрежи

„Да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи“, заяви американският президент

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Фейсбук

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за ограничаване на защитата, с която се ползват социалните мрежи, и свободата, с която разполагат при модериране на съдържанието си.

 

"Ние сме тук днес, за да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи", заяви Тръмп от Овалния кабинет при подписването на този документ, който вероятно ще доведе до дълга съдебна битка, отбелязва Франс прес, предаде "ДНЕС.bg".

 

Тръмп обвини Тwitter в действия, неприсъщи на една неутрална платформа, след като социалната мрежа за първи път постави предупредителен знак на някои негови постове, подсказвайки на абонатите си да проверят достоверността на съдържащите се в тях твърдения.

 

"Малък брой медийни монополи контролират голяма част от всички публични и частни комуникации в Съединените щати. Те разполагат с неконтролирана власт да цензурират, редактират, скриват или модифицират всякакъв вид комуникация между отделни личности и широката публика", изтъкна Тръмп по отношение на гигантските технологични компании от Силициевата долина.

 

Президентът на САЩ  заяви, че указът му съдържа изискване за създаването на нови законови правила за дейността на социалните мрежи, за да не може вече да се ползват от същата юридическа защита, както досега.

 

По-рано шефът на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че големите социални мрежи не бива да се превръщат в пазители на политическата реч в интернет. Той каза това, след като Тръмп заплаши да наложи регулации на тези компании, припомни БНР.

 

"Не смятам, че Facebook или която и да е интернет платформа трябва да бъде арбитър на истината", каза Зукърбърг в интервю за CNBC и определи подобен сценарий като нещо опасно.

 

Още новини от САЩ може да откриете на "ДНЕС.bg"

 

Коментари

Новини Варна