Германия поема председателството на Съвета на ЕС
Мотото е „Заедно да направим Европа отново силна“
Публикувана: 1 Jul 2020 | 9:49

Постигане на съгласие по фонда за възстановяване от пандемията от COVID-19 и по 7-годишния бюджет на ЕС е едно от големите предизвикателства за Германия, която поема от днес ротационното председателство в Съвета на ЕС.

 

„Заедно да направим Европа отново силна“ - под това мото Германия оглавява Съвета на ЕС. Първото изпитание е пандемията COVID-19.

 

“Пандемията е най-голямото предизвикателство в историята на ЕС. От това как Европа ще се справи с икономическата криза, зависи благоденствието на европейските граждани и бъдещето на Европa”, очерта задачата на Берлин канцлерът Ангела Меркел.

 

Първото препятствие е възстановителният фонд от 750 милиарда евро заеми и безвъзмездна помощ, оспорван от „пестеливата четворка“ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, и очакван с нетърпение от най-засегнатите Италия и Испания.

 

“Всички знаят, че трябва да постигнем компромис. Всички знаят, че трябва бързо да постигнем решение. Защото тези, които са най-засегнати, вече имат нужда от тези пари”, каза външният министър Хайко Маас.

 

В понеделник германският канцлер изрази на срещата си с френския президент Еманюел Макрон надежда по въпроса за Фонда, но различията за съотношението между безвъзмездни средства и заеми, което на този етап е 500 млрд. срещу 250 млрд. евро, остават. Именно това френско-германското предложение, което подкрепи Европейската комисия, не се приема от т.нар. "пестелива четворка".

 

Освен справянето с пандемията и икономическата криза Берлин залага на два важни за бъдещето на Европа партньори - Африка и Китай с убеждението, че Европа трябва да поеме повече отговорност в глобалната политика.

 

Акценти остават още политиката за опазване на климата, дигитализацията и изработването на обща миграционна политика.
Постигане на съгласие по 7-годишния бюджет на ЕС е също едно от големите предизвикателства за германското председателство на ЕС.

 

На германското председателство се пада и тежката задача да търси компромис по преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство, който трябва да бъде постигнат до октомври, а напредъкът по тях е почти нулев.

 

От председателството поставят като важна своя задача подновяването на физическите срещи, тъй като според тях виртуалните са ефективни едва на 20 на сто.

 

Още новини от света на Dnes.bg

Коментари ( 0 )