Президентът на Бразилия заразен с COVID-19
Болсонаро бе критикуван за отношението си към заболяването
Публикувана: 8 Jul 2020 | 8:45

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро е с положителен тест за коронавирус, съобщи самият той в интервю за държавната бразилска телевизия.

 

Шейсет и пет годишният президент каза, че е започнал да се чувства зле в неделя, но сега е добре.

 

"Съвсем добре съм. Ще спазвам мерки за изолация, за да избегна заразяване на други хора", разкри той пред местните медии. Болсонаро също отбеляза, че приема лечение, състоящо се от хидроксихлорохин и азитромицин.

 

Болсонаро добави, че работният му график е спрян и че ще изпълнява президентските си задължения чрез видеоконференции в официалната резиденция на президента на Бразилия "Паласиу да Алворада".

 

"Няма нужда да се паникьосвате", подчерта той.

 

По-рано днес беше съобщено, че Болсонаро е бил тестван за COVID-19, след като се е почувствал неразположен и е имал температура от 38 градуса, предаде БНР.

 

Болсонаро, който беше силно критикуван за това, че не е взел насериозно пандемията от коронавирус, беше тестван за коварната болест на два пъти преди това, но и двата пъти бяха дадени отрицателни резултати.

 

Бразилия е второто по-големина огнище на коронавирус в света след САЩ. Най-голямата страна в Латинска Америка има повече от 1,6 милиона потвърдени случая и 65 000 смъртни случая от COVID-19.

 

Болсонаро многократно отхвърляше местните указания да носи маска на публично място, дори след като в края на юли съдия му нареди да го направи. Той също така се противопоставяше на правилата за социално дистанциране, подкрепени от Световната здравна организация.

 

През миналия уикенда Жаир Болсонаро присъства на няколко събития и беше в тесен контакт с американския посланик Тод Чапман по време на честванията на 4 юли (Деня на независимостта на САЩ). Снимките от събитието не показаха никакво носене на предпазни маски, посочва Ройтерс.

 

В понеделник посолството на САЩ в Бразилия заяви в Тwitter, че американският посланик е обядва с Болсонаро на 4 юли, заедно с петима министри и сина на президента - конгресмена Едуардо Болсонаро. Посланикът н САЩ няма  никакви симптоми, но ще бъде подложен на тестове и "предприема предпазни мерки", посочват от посолството.

 

Коментари ( 0 )