Навални иска обратно в Русия
Нашите западни партньори преминаха всички граници на разумното в този случай, обяви Сергей Лавров
Публикувана: 15 Sep 2020 | 14:55
Снимка: TWITTER; Алексей Навални пусна снимка от болничната стая, на която е заедно със семейството си

Алексей Навални пусна снимка от болничната стая, на която е заедно със семейството си.

 

Опозиционият лидер планира да се върне в Русия, за да продължи предишните си дейности, и не възнамерява да остане в Германия, съобщава "Ню Йорк таймс", позовавайки се на високопоставен служител на германските служби за сигурност, пожелал анонимност.

 

"Той не планира да емигрира в Германия. Той иска да се върне у дома в Русия и да продължи мисията си", цитира РИА Новости източника, който очертава съдържанието на разговора на блогъра с представител на прокуратурата на Германия. По време на разговора Навални отказал да участва в съвместно разследване на случилото се с него, уточнява източникът на изданието.

 

Последните съобщения от берлинската болница "Шарите" сочат, че той е напълно контактен и може да става от леглото. Днес Навални публикува и снимка в Туитър, на която е със семейството си. В туита той разкрива, че за първи път е дишал самостоятелно цял ден.

 

Шефът на службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин изрази днес недоверие към резултатите от чужди лаборатории, според които Навални е отровен с "Новичок". Той каза, че всички запаси от това бойно отровно вещество в Русия са унищожени и освен това в организма на Навални нямало следи от "Новичок" при отлитането му за Германия, предаде ТАСС.

 

Нашите западни партньори преминаха всички граници на разумното по случая „Навални“, заяви в същото време в телевизионно интервю руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от БНР. Според него инцидентът с опозиционера ще бъда използван като повод за нови санкции срещу Русия. 

 

„Ако не беше Навални, щяха да измислят нещо друго като повод за въвеждане на допълнителни санкции“, посочи Сергей Лавров в интервю телевизия RTVI, която се излъчва на руски и английски език в десетки страни по света. Той за пореден път попита защо германските власти все още не са отговорили на изпратеното от руската генерална прокуратура на 27 август запитване в рамките на двустранния механизъм за правна помощ. 

 

Лавров напомни, че руските правоохранителни органи са извършили предварителна проверка по случая „Навални“, но не са намерили основания за започване на наказателно производство.  „Ние нямаме право да се съмняваме в тяхната правота и професионализъм, а те се осмеляват да се съмняват в професионализма на нашите лекари и следователи“, каза руският министър на външните работи и обвини западните държави във високомерно отношение към Русия, добавя още Националното радио.

Коментари ( 0 )