IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
10:47 | 15 септември 2020
Обновен: 18:02 | 9 април 2024

Всеки трети ученик бил депресиран от изолацията и дистанционното обучение

Това сочат резултати от допитване на националния медицински изследователски център за детско здраве към руското министерство на здравеопазването

По материала работи: Слав Велев
Всеки трети ученик бил депресиран от изолацията и дистанционното обучение

Режимът на самоизолация и дистанционното обучение заради пандемията от новия коронавирус са станали причина за неблагоприятни психически реакции у 80 на сто от децата и подрастващите в Русия, като при над 40 на сто от тях се наблюдава депресия, съобщи ТАСС.

 

Това сочат резултати от допитване на националния медицински изследователски център за детско здраве към руското министерство на здравеопазването.

 

Онлайн допитването е проведено от 27 април до 26 май 2020 г. В него са участвали 29 779 ученици от пети до единадесети клас от 79 региона на Русия.

 

“При 83,8 на сто от учениците се наблюдават неблагоприятни психически реакции на гранично ниво. Наличието на депресивни прояви може да се допусне при 42,4 на сто от участниците в анкетата, астенични състояния – при 41,6 на сто , обсесивно-компулсивни състояние – при 37,2 на сто, хиперкинетични реакции – при 29,2 на сто, нарушения на съня – при 55,8 на сто, главоболие – при 26,8 на сто. Всеки пети ученик казва, че самоизолацията е непоносима”, се посочва в изследването.

 

Основно средство за всекидневно ползване при децата е смартфонът. 73,1 на сто казват, че са използвали това устройство за дистанционно обучение. Почти половината от участниците в анкетата съобщават за увеличаване на времето за работа с компютър и други електронни устройства в периода на дистанционното обучение, а почти 60 на сто – за увеличаване на времето за изпълнения на задачите за домашна работа.

Коментари

Новини Варна