IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:00 | 24 септември 2020
Обновен: 16:58 | 17 април 2024

Кристалина – в "Титани"-те на "Тайм". Сред 100-те най-влиятелни е!

В американския списък не фигурира Владимир Путин и то за трета поредна година

По материала работи: Слав Велев
Кристалина – в "Титани"-те на "Тайм". Сред 100-те най-влиятелни е!

Българката Кристалина Георгиева е поставена сред 100-те найвлиятелни личности в света за 2020 г. в класацията на американското списание “Тайм” редом с Тръмп, Меркел и Урсула фон дер Лайен. Директорката на Международния валутен фонд е включена в категорията “Титани”, в която е и шефът на “Гугъл” Сундар Пичай, пише "24 часа".


В списъка на най-влиятелните за трета поредна година не фигурира Владимир Путин. Преди това руският президент беше в категорията “Лидери”, която
включва политици, бизнесмени и общественици.

 

Текстът за Георгиева, направен за класацията в “Тайм”, е написан от бившия президент на Световната банка Робърт Зелик. “Кристалина Георгиева е първият управляващ директор на МВФ от страна от нововъзникващите пазари и лично е видяла възможностите и опасностите” от икономическите реформи, посочва той. И допълва, че преди десетилетие тя е изненадала Брюксел с това, че идва от България, а е станала “звезда в Европейската комисия”.


Зелик, който е работил с Кристалина Георгиева в Световната банка, изтъква “превъзходните ѝ умения за решаване на проблеми”. Според него сега тя може да посочи пътя в трудните години за МВФ и световната икономика, когато тежка криза и битката с коронавируса създават опасности.
 

Сред 100-те най-влиятелни личности на годината “Тайм” включва също имунологът д-р Антъни Фаучи и съоснователите на движението Black Lives Matter (“Животът на чернокожите има значение”). Номинираните са разделени в категории - “Титани”, “Новатори”, “Хора на изкуството”, “Лидери” и “Идоли”. Сред лидерите са американският президент Доналд Тръмп, индийският премиер Нарендра Моди, бразилският президент Жаир Болсонаро и германската канцлерка Ангела Меркел.
 

Категорията “Титани”, в която е Кристалина, включва още най-богатата жена в света Маккензи Скот, бивша съпруга на основателя на “Амазон” Джеф Безос, както и председателя на Федералния резерв Джером Пауъл.
 

Сред хората на изкуството пък са посочени челистът Йо-Йо Ма и актрисата Селена Гомес, а движението за правата на чернокожите е в рубриката “Икони”. 

Коментари

Новини Варна