IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:25 | 18 октомври 2020
Обновен: 03:32 | 23 април 2024

Историческо: Израел и Бахрейн нормализират отношенията си

Израелска делегация кацна в Манама

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Монитор

Израел и Бахрейн официално установят дипломатически отношения с церемония в Манама днес, предаде Франс прес, предаде "Монитор".

 

Израелска делегация кацна в Бахрейн за поредица от срещи и подписване на декларации, включително такава за установяване на пълни дипломатически отношения и мир между страните.

 

Полетът с номер 973 като кода на държавата за телефонни разговори в Бахрейн беше първият полет на Ел Ал до Манама. При излитането си от летище Бен-Гурион пилотът Боби Лави, обръщайки се към пътниците, каза: „Желаем ви приятен полет и очакваме нова ера на мир, салам и шалом за целия регион. Благодаря ти."
 

Бахрейнският външен министър Адулатиф бин Рашид Ал Заяни, подписал мирната декларация на страните във Вашингтон миналия месец, и заместник-секретарят по международни въпроси Абдула бин Ахмед бин Абдула Ал-Халифа поздравиха израелските и американските власти в Манама.
 

Ал Зияни каза, че „очаква с нетърпение да работи с вас за насърчаване на мира“.
 

"Правим това с оптимизъм, че този мир ще донесе сигурност и стабилност в региона и ще позволи на младите хора да реализират своите стремежи", добави той. "Полагаме основите на отношенията между нас и партньорството със САЩ. Надявам се, че това посещение ще бъде стъпка към процъфтяващия Близкия изток, в който всички страни разрешават конфликти чрез диалог."
 

Съветникът по националната сигурност Меир Бен-Шабат оглави израелската делегация и към него се присъединиха изпълняващият длъжността генерален директор на министър-председателя Ронен Перец и генералният директор на външното министерство Алон Ушпиз, както и висши служители от министерствата на туризма и съобщенията.
 

Бен-Шабат каза на летище Бен-Гурион, че делегацията се отправя към Манама, за да „превърне декларациите в Белия дом в нещо практично“.

 

Установяването на отношения е в изпълнение на споразумението във Вашингтон, съобщи израелски представител в столицата на островната държава.
След като документът бъде подписан на церемония, предвидена за тази вечер, страните ще могат да отворят и да си разменят посолства.

Коментари

Новини Варна