IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
12:47 | 10 май 2018
Обновен: 08:12 | 26 април 2024

Подготвят мащабна програма за 100-годишнината на Варненския театър

Инициативен комитет ще бъде учреден до месец

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С мащабна програма ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Това разкри директорът на Театрално музикалния продуцентски център в морския град Даниела Димова. Театърът ще навърши един век след три години. 


Инициативен комитет, който ще има за задача да подготви програмата за честването, ще бъде сформиран до месец. Това ще се случи по време на фестивала "Варненско лято", който ще се проведе в града от 1 до 11 юни. Решението е съгласувано и с Българската асоциация за театър, отбеляза Даниела Димова. 


Амбицията е режисьори, които са оставили следа с работата си във Варненския театър, да бъдат поканени отново да поставят спектакли. Първият от тях е Явор Гърдев. Премиерата на неговата постановка с работно заглавие "Драконът" ще е на 3-4 октомври, съобщи Даниела Димова. "Спектакълът ще е политическа сатира и смятам, че ще предизвика интереса на публиката във Варна. До момента  в нашия град не е поставяна творба на Евгений Шварц", допълни директорът на ТМПЦ-Варна. 


Предстои да бъде извършен и ремонт на сцена "Филиал" на Драматичния театър. Архитектурният и технически проект вече е готов и се очаква издаването на разрешително за строеж. Финансирането ще бъде по ОП "Региони в растеж". Очаква се да бъде спазена определена процедура на държавно равнище, за да бъде обявена и обществената поръчка за изпълнител, разясни Даниела Димова.  

 

 

Полина Петрова

 

Още по темата:

Яна Маринова ще играе главната роля в постановка на Варненския театър

Коментари

Новини Варна