IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
08:32 | 8 април 2020
Обновен: 13:31 | 17 април 2024

На този ден във Варна – 8 април 1931 г.

Да надникнем през времето на едно заседание на ОбС Варна – 2-ра част

По материала работи: Пламен Янков
На този ден във Варна – 8 април 1931 г.

На 8-ми април 1931 година продължава отложеното от 6-ти заседание на Общинският съвет във Варна. В първата част от заседанието на 6-ти април, съветниците дебатират дълго по политически теми и не успяват да разгледат нито една от точките в дневния ред. Ето какво решават те, когато се събират след два дни, точно в 16:30 часа в зала „Съединение“, за да продължат разискванията:
 

„1) Удобри се изплащането на наема за училищната зграда в Дамяновата махала за три месеца, (извъндоговорно време).
 

2) Удобриха се няколко решения на регулационната комисия. Поправката в регулационния план на некои улици се изостави до като се проучи въпроса по добре.
 

3) Удобри се протокола на комисията по снабдяване бездомниците с нотариална актове.
 

4) Удобриха се некои командировки на общински чиновници.
 

5) Определи се размера на надничите за финансовата 1931 г. Авр. Гачев поиска да се увеличи размера на надниците. По предложение на Хр. Мирски, съвета реши да останат миналогодишните разц мери на наемите.
 

Заведующ комисарството по прехраната г. Д. Димитров направи изложение по месарския въпросъ. г. Димитров обясни предъ г. г. общинските съветници какви дани е имало пред вид комисарството по прехраната при определяиието цените на месото.
 

Изчислението на комисарството, че нормалната цена на агнешкото месо при 10% печалба на месарите е 22 лева кгр. Комисарството държи на качеството: да е много добро.
 

г. Димитров увери съвета, че за Великденските праздници, ще има достатъчно количество месо и че изключена е всека опастност града да остане без месо за праздниците.
 

Касапите дали декларация пред кмета, че тази година срещу Великден ще заколят повече агнета отколкото миналата година.
 

Д-р Свраков — Аз, каза г. Свраков с внимание изслушах доклада на г. комисаря по прехраната. Месарския въпрос требва да получи едно разрешение. Толкова много шум се вдигна около него и ние станахме за срам на обществото. Ние требва да го разрешим, защото с неговото разрешение ще почне една борба със спекулата. Тази спекула при днешното положение е на лице.
 

Днес в халите има отворени само 2—3 дюкяна, които се обслужават с 5—б души. Останалите стотина души, днес са без работа. Месарите дадоха месо на военните на съвършено ниска цена. Безспорно загубата, която неминуемо ще имат от доставката, която направиха за войсковите части, ще я понесе гражданството.
 

Оратора апелира към г. г. общинските съветници; да се занимаят сериозно с въпроса за да може да добие едно правилно резрешение.
 

Кмета г. Боянов: Беше избрана една комисия, която да се занимае с искането на месарите да се открият часни месарски дюкяни в града.
 

Постоян. присъствие бе на мнение, че съществующите сега дюгяни са достатъчни. Обаче, некои от г. г. общин съветници казаха, че в известни квартали има нужда от откриване на 1-2 магазина.
 

Както п. присжтствие, така и общин. с-ци беха единодушни, че ако е въпрос за откриване на нови дюгяни, те требва да бъдат общински, а не частни.“


Марица Гърдева
 

Четете още:
 

На този ден във Варна – 7 април 1934 г.

На този ден във Варна – 6 април 1931 г.

На този ден във Варна - 5 април 1915 г.

На този ден във Варна – 4 април 1909 г.

На този ден във Варна – 3 април 1909 г.
На този ден във Варна – 2 април 1914 г.

На този ден във Варна – 1 април 1934 г.

Коментари

Новини Варна