Днес празнува и Владиславово
Изборът на датата е свързан с историята за изцеление на родено сляпо дете с името Марица
Публикувана: 21 May 2020 | 12:00
Снимка: Черно море, АРХИВ

Варненският район  „Владислав Варненчик” също отбелязва своя празник в деня на „Св. Св. Константин и Елена”. В други години в чест на светците има тридневни празници с песни, танции и  хора, които тази година са отменени заради пандемията.

 

Изборът на датата е свързан с историята за изцеление на  родено сляпо дете с името Марица /род. 1890г/, което след като му измиват очите в изворче в  местността Ментешето проглежда.  Света Елена се явява в съня на майката на детето и и посочва къде и какво да направи.  Точните имена и дати на рождение и смърт на хората,  които са били свидетели  на изцелението, се пазят в църковните книги на храма "Св. Димитър" във Владиславово.  По-късно  признателните за помощта  на светците местни хора в знак на благодарност към тях издигат параклис в Ментешето. 

 

Така празник на района остава 21 май.  Тази година няма тридневни песни и танци, но една малко общност от живеещите във Владиславово, все пак ще отидат до параклиса в Ментешето, за да почетат светците.

 

Цялата история за откирването на аязмото и изграждането на параклиса "Св. Св. Константин и Елена" в Ментешето може да се види във фейсбук профила на отец Георги Петков, който служи в храма на квартала, отбелязва Радио "Варна".

Коментари ( 0 )