IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
10:43 | 29 май 2020
Обновен: 16:42 | 1 март 2024

Държавата даде над милион лева на Община Варна за авариралия тръбопровод

Започва изкоп на траншея на дъното за новата част на тръбопровода в езерото

По материала работи: Слав Велев
Държавата даде над милион лева на Община Варна за авариралия тръбопровод

МРРБ предостави 1 083 333 лв. на Община Варна за ремонт на аварирал тръбопровод за отпадъчни води през Варненското езеро. Това се посочва в писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на депутатски въпрос, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

 

Обектът е изграден по договор между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Община Варна и е въведен в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система на Варна и пречистването им в ПСОВ-Варна.

 

Повредата възниква през 2019 г. На 20 август 2019 г. „Водоснабдяване и канализация Варна“ ООД информира собственика на съоръжението - община Варна, за дефект по тръбопровода. По това време той е в гаранция, която изтича на 6 декември 2019 г. ВиК дружеството уведомява своевременно за проблема всички компетентни институции.

 

Извършени са три водолазни обследвания по дъното на Варненското езеро на дълбочина 13-15 метра. Първият оглед не дава резултат заради голямата дълбочина, ниското налягане и повишената мътност на водата. Вторият е направен с високочестотен сонар и тогава се установява, че тръбата е скъсана. За сметка на ВиК дружеството е изработен авариен работен проект, който е предаден на Община Варна в качеството ѝ на собственик на съоръженията с цел изготвяне на процедура за изпълнение на необходимия ремонт.

 

Междувременно между Община Варна и МОСВ е водена кореспонденция за  изясняване на отговорностите относно строителството и стопанисването на Канално-помпена станция „Аспарухово“. След получаване на необходимата информация от МОСВ на 5 ноември 2019 г. е изпратено писмо до фирмата изпълнител за отстраняване на дефекта, но действия не са предприети до изтичане на гаранцията на 6 декември 2019 г.

 

На 13 март тази година Община Варна се обръща за помощ към МРРБ за финансиране на ремонта. Средствата са осигурени и постъпват по сметката на общината на 18 май 2020 г., като срокът за изпълнение на обекта е до 30.11.2020 г.  В случай че Община Варна бъде обезщетена за причинените вреди, същата се задължава да възстанови получените средства на МРРБ.

 

„ВиК Варна“ ООД е действало компетентно и адекватно, като са предприети необходимите действия за локализиране на аварията и са уведомени своевременно всички компетентни институции“, подчертава в писмения отговор министър Аврамова.  „Към момента на установяване на аварийната ситуация обектът е в гаранционен срок. Заради липсата на своевременна реакция от страна на строителя, който е трябвало да отстрани повредата в рамките на гаранционния срок, на ВиК дружеството е наложена санкция в размер на 44 439 лв. от РИОСВ – Варна за изтичането на отпадъчни води във Варненското езеро“, добавя тя.

 

ВиК-Варна обжалва акта на екоинспекцията, защото отпадъчните води преминават през механично пречистване в КПС-Аспарухово преди да попаднат в тръбопровода. Това е процес, при който постъпващите водни количества се третират с груби и фини механизирани решетки за отделяне на механичните примеси. След това постъпват в аерирани пясъко-маслозадържатели с мостови чистачи, чрез които се отделят пясъчните фракции, нефтопродукти и мазнини. Тези агрегати и системи с аерационно, механично и друго съпътстващо оборудване са в непрекъснат работен режим, като се осигурява необходимото механично пречистване на водите.

 

Това се доказва и от констатациите на регионалната здравна инспекция. От РЗИ – Варна са извършени анализи за качеството на водите в района на Варненско езеро и плажа на кв. „Аспарухово“. По изнесените официални данни от 22 май 2020 г. извършеното обследване показва добри параметри на качеството на водите в района и опасност от екологична катастрофа няма.


Черно море

Коментари

Новини Варна