IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:05 | 28 септември 2020
Обновен: 15:59 | 14 април 2024

Варненски журналист получи грамота за работата си, свързана със замърсяването на Варненското езеро

Министерство на правосъдието получи анти-наградата "Катинар" на Програма Достъп до Информация

По материала работи: Слав Велев
Варненски журналист получи грамота за работата си, свързана със замърсяването на Варненското езеро

Спас Спасов, кореспондент на в-к "Дневник"

 

За 18-та поредна година Програма Достъп до Информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. Тази година церемонията на наградите се проведе он-лайн днес. Жури, съставено от юристи и експерти от екипа на Програма Достъп до Информация и от разследващи журналисти, носители на награда „Златен ключ” през годините определи победителите в отделните категории. Tенденциите в упражняването на правото на достъп по Закона за достъп до информация за Радио Варна коментира на Изпълнителен Директор на ПДИ Гергана Жулева:


Позитивни награди „Златен ключ” 2020

 

1. Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) – Димитър Пецов от Силистра, създател и администратор на Групата "Граждански контрол Силистра" във Фейсбук, която промени нагласите на съгражданите му към по-смело заявяване на несъгласие с решенията на Общинската администрация, когато е в нарушение на закона и отстояване на своите граждански права. Грамоти за София Ключкова от Велинград и Диана Бончвева от Ямбол;

 

2. НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ – Златен ключ за Фондация "Антикорупционен фонд" - гражданска експертна организация, която работи в обществена полза и в подкрепа на институциите за разкриване и разследване случаи на корупция, конфликт на интереси, неефективно разходване на обществени средства и други закононарушения и лоши управленски практики. През 2019 г. АКФ водят общо 7 (седем) производства по ЗДОИ, от които печелят 5 (пет).
 

Грамота получава гражданско сдружение "БОЕЦ – България Обединена с Една Цел".


3. Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация награда „Златен ключ” получава Мила Чернева от в-к "Капитал". В последните 2 години Мила Чернева изключително активно и последователно използва ЗДОИ, за да повиши прозрачността на институциите по редица важни и актуални въпроси. Журналистката води дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията и отразява развитието по казусите за достъп до информация в публикации. След спечелено съдебно дело Мила Чернева получи от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) информация за продадените електронни винетки през сайтовете www.vinetki.bg и www.a1.bg: 

 

Грамота получи варненският кореспондент на в-к Дневник Спас Спасов за последователната му и задълбочена работа по разследването за хилядите кубически метра силно замърсени отпадни води, които се изливат във Варненското езеро от скъсан тръбопровод. „Работата ми тази тема показа как злоупотребата с европейски средства се отразява на качеството на живот на хората и на околната среда”, каза Спас Спасов.


4. Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация – „Златен ключ” за Община Златоград, затова, че всички справки на общината са публични и достъпни за гражданите на сайта на Общината и могат лесно да бъдат открити в менюто на главната страница, озаглавено "Предложения на кмета на Община Златоград до Общински съвет". Грамота за Регионална здравна инспекция – Монтана- Монтана е на първо място сред териториалните органи на изпълнителната власт (151) в страната според проучването на ПДИ през февруари 2020 г. Организирала е страницата си в интернет така, че да е удобна за ползване за потребителите.

 

Антинагради 2020

 

1. “Катинар” за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация - Министерство на правосъдието, заради отказа на министъра (по това време Данаил Кирилов) да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. Поведението на министерството е административен произвол, както посочва и адвокат Александър Кашъмов от ПДИ.

 

Срамота за Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи, заради отказа им да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. Това са поредните институции, които дължат отчетност и прозрачност, а погазват закона с мълчаливи откази. И то по такава обществено значима тема като непропорционалната употреба на сила по време на граждански протести.

 

2. “Вързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ - Главен съдебен инспектор Теодора Точкова и Инспекторатът към ВСС, заради поведението ѝ по т.нар. случай "Цумгейт". В крайна сметка делото беше спряно за неопределено време. За достъп до същата информация от граждански активист бе заведено и второ дело, по което АССГ нареди да бъде предоставена информация. Вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поиска възобновяването на делото.

Коментари

Новини Варна