IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
18:20 | 21 юли 2017
Обновен: 20:19 | 18 април 2024

БАН успокоява: Няма страшно след труса в Егейско море

Учените: Районът на земетресението е сеизмичен!

По материала работи: Ставри Таргов
БАН успокоява: Няма страшно след труса в Егейско море

За България няма нищо притеснително в снощния трус, разтресъл Гърция и Турция, успокяват от БАН.  Професор Димо Солаков от Академията на науките обясни, че за региона, в който бе регистрирано земетресението, сеизмичната активност е съвсем нормална. В момента продължават вторичните трусове, някои от които може да са с по-висок магнитуд.  

 

"За този регион сеизмичната активност е съвсем нормална. Остров Кос и курортът Бодрум се намират в една доста сеизмична зона. Там са ставали и ще стават доста силни земетресения", обясни професорът пред БНТ.  Той допълни, че това се обуславя от движенията в региона. Там те достигат няколко сантиметра на година, докато за България, те са десетки пъти по-малко.  

 

Проф. Солаков успокои и че е нормално да продължават така наречените следтрусови събития. Най-силното от тях е с магнитуд около 4.8. Вторичните трусове са с голяма интензивност като бройка, но тази бройка ще намалява.

 

 "В България никъде не е усетено това земетресение. Да се търси някаква връзка с предстоящи земетресения в България е пресилено", каза и проф. Николай Милошев, зам.-директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география в БАН.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна