IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
17:28 | 7 март 2018
Обновен: 09:17 | 28 март 2024

Най-потърпевши от агресия са учители и лекари

Насилието на работно място е често във феминизираните сектори

По материала работи: Юлиян Атанасов
Най-потърпевши от агресия са учители и лекари

Най-много стрес и тормоз на работното място има сред учителите, след тях са медицинските специалисти и журналистите. Данните съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция по темата.Според синдикалистите необходимо е създаване на Закон за насилието на работното място.

 

6 милиона жени по света търпят насилие на работното място, това е световен, а не само български проблем, съобщи Янка Такева.Според нея насилието на работното място е най-разпространено  във феминизираните сектори.По думите на Такева в тези сфери има насилие, дискриминация, по-ниско заплащане и оттам - по-нисък социален статус в сравнение с професиите, в които има по-балансирано представителство на половете.

 

Тя смята, че проблемът е както на световно ниво, така и в България, където търпимостта към насилието е поколенчески проблем и има много силни стереотипи, с които трябва да се борим от ранна детска възраст. Според европейско проучване 40% от работодателите са обезпокоени от насилието и тормоза на работното място, обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев.

 

"Но само 25% от тях са въвели мерки за борба с проблема. А в много страни от С този дял не надвашава10%", заяви той. Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков потърси корените на насилието в България и в дълбокото чувство на несправедливост, което изпитва всеки българин.Според заместник социалния министър Росица Димитрова никакви обичаи и традиции не могат да оправдаят насилието на работното място и трябва да се създаде обществена нетърпимост към проблема. Министерството работи в партньорство с АСП по проект "Заедно срещу насилието", финансиран по ОП "РЧР", по който ще се разработят законодателни предложения за борба с насилието, ще се подобрят и компетенциите на хората, работещи с жертви на насилие.

 

dnes.bg

Четете още: Ангажират повече социалните работници с децата, настанени в социална услуга

Коментари

Новини Варна