IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
16:20 | 26 май 2019
Обновен: 01:41 | 21 април 2024

Консумираме все повече алкохол, твърдят нови проучвания

Вижте какви са причините

По материала работи: Пламен Янков
Консумираме все повече алкохол, твърдят нови проучвания

Ново мащабно проучване наскоро публикува резултати в “The Lancet”. Резултатите свидетелстват, че в световен мащаб консумацията на алкохол на глава от населението се е увеличила драстично, предава Puls.bg .


Проучването е проведени от екип учени от Центъра за наркомании и психично здраве в Торонто, Канада. Проучването открива, че хората днес консумират до 70% повече алкохол в сравнение с хората преди 30 години. Според учените тази тенденция остава устойчива и консумацията на алкохол ще се повишава и в следващите десетилетия.
 

Изследователите проучват алкохолната консумация в 189 страни от 1990 до 2017г и правят прогнози до 2030г. Екипът анализира нивата на консумация на алкохол на глава от населението, както и последиците от това потребление. Използвани са информация от СЗО и събраните данни в рамките на проучването. В него се проследява и какъв е процентът на хората, които не консумират никакъв алкохол и какъв е процентът на хората, които консумират твърд алкохол ежедневно – между 60 и 100мл.
 

Проучването разкрива притеснителна и същевременно изненадваща тенденция. Те откриват, че докато консумацията на алкохол в развитите страни не се променила в последните години, то същата в по-бедните страни се е увеличила драстично. Екипът установява, че в световен мащаб общият обем на консумираните алкохолни напитки се увеличил със 70% между 1990 и 2017г.
 

Преди 1990 г. по-голямата част от изпития алкохол се пада на развитите страни в Европа. След 1990 г. този модел се променя значително като се наблюдава повишаване на алкохолната консумация в страните от Източна Европа и други страни със средни доходи като Китай, Индия и Виетнам. Нещо повече, според проучването се очаква тази тенденция да се запази поне до 2030 г.
 

В Западна Европа алкохолната консумация на глава от населението е намаляла с 12% между 2010 и 2017 г. В същия период от време се наблюдава повишение с 34% в страните от Югоизточна Азия. В Съединените щати също се наблюдава намаление на алкохолната консумация, но е не повече от 2-3%.


Четете още: Всяка нация си има култура на пиене
 

 

Коментари

Новини Варна