IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
15:27 | 5 юни 2019
Обновен: 10:05 | 30 април 2024

Гръцкият огън – тайното оръжие на Византийската империя

Негаснещите пламъци са извоювали безброй победи на ромеите

По материала работи: Пламен Янков
Гръцкият огън – тайното оръжие на Византийската империя

"Гръцки огън" в действие

 

Войната съпътства човечеството от самото начало. Оръжията, стратегиите и тактиките търпят постоянни изменения, но някои методи при воюването, като химически, биологически и психологически, съществуват от хилядолетия и продължават да се „развиват“ до ден днешен.
 

Едно от интересните оръжия на Средновековието е гръцкият огън. Той е изобретен през VII век в Източната римска империя (Византия). Историкът от Средните векове Теофан Изповедник посочва сириеца Калиник от Хелиопол като създател на оръжието. Това твърдение обаче не  може да бъде доказано към този момент и това кара съвременните историци да смятат, че по всяка вероятност сам човек трудно би сътворил толкова зловещо изобретение. Поради тази причина те приписват разработката на група химици, живели в столицата на империята.

 

Това, което знаем със сигурност, е, че оръжието представлявало неустановена до този момент течност, изстрелвана от катапулт. Гръцкият огън се запалвал мигновено и не можел да угасне във водата. Нещо повече, водата го разгаряла още повече и го правела дори още по-страшен за враговете на империята. Близко е до ума, че толкова смъртоносно оръжие крие странични ефекти. Един от тях е, че огънят бил труден за контролиране и единственият начин да бъде угасен бил...  да бъде посипан с оцет.
 

Въпреки всичко гръцкият огън е помогнал изключително много за отблъскването на арабите при нападението им над Константинопол, а след това и в конфликта с венецианците. Поради злощастни за Византия стечения на обстоятелствата, през вековете формулата за създаване на оръжието е изгубена и използването му спира, давайки гласност на нашето въображание. Всъщност, ако си представим щетите, които гръцкият огън нанася, може би е най-добре да оставим призрака на въпросното оръжие там, където му е мястото – в историческите книги.
 

Черно море


Четете още:
 

Психологическите оръжия в Доколумбова Америка (ВИДЕО)


Кога за пръв път са използвани биологични оръжия?

 

Загадките на изумрудените плочи
 

Коментари

Новини Варна