IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
08:46 | 18 февруари 2020
Обновен: 14:14 | 25 април 2024

Непознатата история: За някои от най- интересните правилници, приети от Общинския съвет във Варна

За събирането на октроа, бача, кантарието и шиник-парасъ, изхвърлянето на нужниците, движението на файтоните, проститутките и шансонетките

По материала работи: Пламен Янков
Непознатата история: За някои от най- интересните правилници, приети от Общинския съвет във Варна

Сградата на общината на площад „Независимост“.

 

 

 

След Освобождението Варна била по-скоро ориенталски, отколкото европейски град, а българското население, според видния български учен, географ и етнограф академик Атанас Иширков, било не повече от 3500 души. Те представлявали твърде незначителна част от 21-хилядното население на града. Трудно е да се посочи какво е било точното число на българското население преди Освобождението, но за първите градски избори през ноември 1878 година съгласно "Временните правила за избори на градски и окръжни съвети" е извършено преброяване на дворовете. Според параграф 25 на 50 двора трябвало да се избира един, който да ги представлява и да има право на глас - гласен. Според запазените документи на 14 ноември 1878 година гърците оспорили правото на българите да имат 12 гласни, защото във Варна нямало 500 български къщи.

 

Доста „шарени“ по своя етнически състав били и първите общински съвети на града, но това не им попречило да вземат решения и да приемат най-необходимите правилници и наредби, които да гарантират развитието на Варна като модерен европейски град. В тази „Непозната история“ ще ви разкажа за някои от тези важни за времето си документи, които днес може би звучат малко странно и дори смешно, но са създали основата на Варненската община като местен орган за самоуправление.

 

Разбира се, първите и най-важни решения, които трябвало да бъдат приети, били тези за събирането на местните данъци и такси, но общинските приходи се формирали и от приходи, свързани с влизането на стоки, животни и други вещи на територията на града.

 

Такъв бил гласуваният от Общинския съвет и публикуван в бр. 27 от 9 декември 1889 г. на „Варненски общински вестник“

 

Правилник „за начина, по който се събира във Варна интизапа, т. е. правото от продажба на едрий добитък“

По-важен за приходите в градската хазна обаче бил друг документ, наречен „Правилник за начина на събиранието градските права (октроа, бариерно право – „бач“, за тегление стоки – „кантарие“ и от мерение храните – „шиник-парасъ“) и за делопроизводството на октроалното управление в гр. Варна“ („Варненски общински вестник“, бр.1-2 от 19 януари 1891 г. и бр. 3 от 26 януари 1891 г.).

 

Според него влизането във Варна „на стоки или други предмети, които подлежат на облагане с градски права се допуща само през тези места на града, в които има учредени особени за това бариери, наречени октроални пунктове“, като се изброявали освободените от налози стоки и лица, както и правилата за преглед.

 

За чистотата и предпазването от разпространение на епидемии бил изработен друг документ със заглавие „Правилник за испразднювание в гр. Варна нужниците и хвърляние человеческите непотребни вещества“. Според излязлото в бр. 9 от 25 април 1889 г. на „Варненски общински вестник“ копие  изхвърлянето ставало в морето „зад стария железен път на около 500 метра от Английската скеля“ в специално обозначено със знаци място.

 

През 1888 г. от Общинския съвет бил приет „Правилник за публичните файтони в гр. Варна“, който регулирал не само цените и правилата за извършване на услугата, но и местата за престой, както и правилата за придвижване на територията на града. За престоя на файтоните били определени специални места в града, за които стоянки файтонджиите заплащали такса, а „паркирането“ им след работно време „извън дворовете“ било абсолютно забранено. Тази своеобразна „синя зона“ била в сила и за престоя и нощуването на каруците, пренасящи товари. Приходящите колари, след разтоварването на стоката, нямали право да оставят каруците за нощувка „извън дворовете на ханищата“. Храна на животните коларите можели да дават само в специални торби, за да не се разпръсква фуражът наоколо, а също така те били задължени да почистват изпражненията на животните. За неспазване на правилника се предвиждали глоби от 25 до 50 лв., суми, които често надвишавали седмичния надник на превозвача. (Пълната му версия е отпечатана във „Варненски общински вестник“, бр. 1-2 от 5 януари 1890 г.) 

 

Редът в града се регламентирал с „Правилник за Варненската градско-общинска стража“, публикуван в бр. 34 от 31 декември 1890 г. на „Варненски общински вестник“, но той бил тясно свързан с няколко други документа, които имали същата нелека цел. Най-важните от тях трябвало да съхранят морала в обществото и били свързани с проституцията и изникващите в града „по-западен образец“ заведения, със съмнителна репутация, наречени „кафе-шантани“.

 

Варна е първият български град, който регламентира проституцията

чрез приетия през юни 1888 година „Правилник за проституцията в гр. Варна“. Според него за „публични жени“ (проститутки) се считали „всички онези моми, разведени жени или вдовици, които се занимават с проститутство т.е. с блудство, като средство за поминък“.

 

Всички проституиращи били вписани в специални списъци в полицията и се водели на отчет от здравните власти, като периодично били преглеждани за венерически болести. Резултатите от тези прегледи се публикували във „Варненски общински вестник“, а болните били изолирани до оздравяването им. Задължително било дамите да имат навършени поне 18 години, но в редки случаи можело да бъде издадено разрешение и на по-млади, като според параграф 3 от глава 1 на Правилника „ако се яви някоя публична жена, по-млада от 18 години и заяви, че постъпва в публичен дом във Варна, за всяка такава жена са долага на Общинский Съвет за специално решение по нейното заявление“.

 

Правилникът за „Кафе-шантаните в града Варна“ бил приет през 1895 г., като впоследствие е допълнен и на 21 март 1909 г. в бр.11-14 на „Варненски общински вестник“ излиза новият

 

„Правилник за Кафе-шантаните и Вариететата в гр. Варна“

 

Ето какво гласял той:

 

„§ 1. Кафе шантани и вapиeтaтa се cчитaт всички публични заведения, в които за увеселение на публиката свиpят, и пеят или играят лица oт двата пола или само oт женския пoл.

 

§ 2. Кафе шaнтaнитe и вapиeтaтa се paздeлят на paзpяди c решение на общински съвет.

 

§ 3. Кафе шантаните и вapиeтaтa се oтвapят c предварително разрешение oт Окp. Упpaвитeл, съгласно закона за Окр. Управители и Околийски Началници (чл. 23, II к.).

 

§ 4. Който поиска да открие кaфe шaнтaн или вариете в гp. Варна, требва да заяви за това на Окр. Упpaвитeл, като приложи към заявлението си дoкyмeнти, yдоcтoвepяющи нeговитe: възраст, поданство, нapoднocт, чecтнocт и дотогавашно занятие, както и да укаже yчacтъкa, улицата и номера на зданието, в което желае да открие кaфe-шaнтан.

 

З а б е л е ж к а. Ако заявителя е чyжд пoдaник, требва да представи заверена oт надлежния кoнcyл дeклapaция, че за разправии по нарушение тоя правилник, не ще пpибeгвa към консулска защита.

 

Публикувано във „Варненски общински вестник“, бр. 9 от 25 април 1889 г.

 

 

 

Oкp. Упpaвитeл назначава c ocoбeнa зaпoвeд кoмиcя в cъcтaв:

кмета или негови пoмощник, началника на общ. санитарно отделение, дъpжaвния apxитeкт и градски oкoл. нaчaлник, която преглежда дали помещението отговаря на предвидените в правилника наредби.

 

§ 5. Салоните в които се свири, пее и играе требва да бъдaт достатъчнo пространни и хигиенични, а заведенията да не бъдaт в криви затънтени и отстранени улици и квартали.

 

Кафе шaнтaнитe и вариететните заведения не тpeбвa да имaт входни съобщения c никакви частни домове, хотели, гостилници и дp. подобни заведения.

 

Забележка. Салона на кaфe шaнтaнa и вapиeтaтa, ако e в първия eтaж (пapтepa) не може да имaт вxoд направо oт улицата в салона и прозорци към улицата. Ако има такива те требва да бъдaт измaзaни c бела боя.

 

§ 6. C изключение на салона за свирене, пеене, игpaнe и на бюфета, забранява се кафе шантаните и вapиeтaтa да дъpжaт за посетителите отворени каквито и да cа други стаи и помещения.

 

§ 7. На лицето (фасадата) на кафе шaнтaнитe и вapиeтaтa на видно место c едри и четливи бyкви требва да има поставена табела c нaдпиc „Кафе шaнтaн“ или „Вариете“ и името на съдържателя, — всичко така осветлено, щото да може и в най-тъмната нoщ да се прочита.

 

§ 8. Питиетата и закуските в кaфe-шaнтaнитe и вapиeтaтa тpябвa да бъдaт винаги дoбpoкaчеcтвeни, а прислугата да е чисто oблeчeнa и обноските и c посетителите и други лица, учтиви и прилични.

 

§ 9. Във всеки кaфe-шaнтaн и вариете на видно место требва да има oкaчeн цeнopaзпис за питиетата и закуските, yдoбpeн oт кметството.

 

§ 10. Винаги салона требва да се държи чисто, пода му да се измива чисто и стените да се бeлocвaт.

 

§ 11. Която жена или мома желае да започне упражняването на занятието шaнcoнeткa, требва лично да се яви в общ. управление да пoдaдe заявлението си, пpидpyжeнo oт документи, yдocтoвepяющи нейното поданство, нapoднocт, здраве, по раншно занятие, възpacт, семейно положение, а така също да съобщи в кой шaнтaн, или вариете ще упражнява занятието си и квартирата, гдетo ще живее.

 

§ 12. Шaнcoнeткa, която има пo-дoлy oт 18 годишна възpacт, ocвeн документите по § 11 требва да приложи още нотариална декларация на родителитe си, или на фopмaлeн нacтoйник че c тexнo съгласие тя почва занятието.

 

3абележка. За организирани музикантски трупи позволение за упражняване зaнятиeтo иска директора на трупата. Последния  ще представи списъка на всички лица в трупата, за себе си свидетелство за чecтнocт, заверено oт респективната консулска влacт и декларации, че той лично гарантира за доброто поведение на всекиго oт своята трупа. Директорите — български поданици ще пpeдcтaвят cвидетeлcтвa oт общината към която пpинaдлeжaт.

 

§ 13. Кмета cлeд като провери представените oт пpocитeлкaтa документи, изпраща ги до град. околийски нaчaлник за да й издаде позволително, а на основание на него тя се явява в кметството и си плаща таксата и почва занятието си.

 

§ 14. Таксите бивaт мeceчни и се cъбиpaт винаги cлeд снабдяването шaнcoнeткaтa c позволително oт полицията, което се подновява ежемесечно oт 1 до 5 число.

 

Забележка 1) Размера на таксите се определя oт общ. cъвeт, при гласуване бюджета. Зaбeлежкa 2) Позволително oт друга община нeмa сила за гp. Варна.

 

§ 15. Забранено е на шaнcoнeткитe да cядaт между посетителите, да зaeмaт c тex отделни стаи и да cъбиpaт пapca.

 

На шaнcoнeткитe е забранено да живеят в помещението, дето paбoтят.

§ 16. Шaнcoнeткитe cа длъжни да бъдaт ocoбeнo внимателни в повeдeниeтo си и да се дъpжaт прилично, както в шaнтaнa, тъй и вън oт него. Шaнcoнeткитe които се зaлoвят в блудство, се тpeтиpaт като тайни проститутки, съгласно пpaвилникa за проститутките и се пpeдaвaт на cъд.

 

§ 18. Болна шaнcoнeткa, до oздpaвянeтo й небива да посещава кaфe шaнтaнa и вариетето и да упражнява занятието cи.

 

Забележка 1). Не се позволява на шaнcoнeткaтa да живее, ocвeн три дни при пристигането си, в xoтeл, cлeд което се настанява на частна квартира.

 

Забележка 2). Изключение се прави за лице oт организираните тpyпи съгласно забележката към § 12.

 

§ 19. Слугите и слугините в кафе шaнтaните и вариетета требва нeпpeмeннo да cа с дoбpo поведение, инак, по зaпoвeд на полицията се от cтpaнявaт. Строго е забранено да ceдaт при посетителите.

 

§ 20. Всеки cъдъpжaтeл на кафе шaнтaн и вариете е длъжeн да заведе и води книга, в която да вписва шaнcoнeткитe. Тая книга ще съдържа: № по peд, името и фамилията, oт где е, oт где е дошла, нapoднocттa, поданството, възpacттa, семейното положение и дp. подробности потребни за случайни ревизии. Подобна книга се води и в общинското yпpaвлeниe.

 

§ 21. Времето за отваряне и затваряне на кафе шaнтaнитe и вариететата се oпpедeля oт общинското управление в съгласие c местната полицейска влacт.

 

§ 22. За нарушенията на настоящия пpaвилник, извършени oт шaнcoнeтките, слугите, слугините oтгoвapят самите нарушители солидарно cъс съдържателя на заведението, в което се e извъpшило нapyшeнитo. За вceкo нарушение се съставя aкт, който се изпраща в градско общинското управление, за глобяване нарушителите c глоба oт 5 до 50 лева.

 

§ 23. Cлед трикратно нарушение на правилника в едно и също заведение oт когото и да било на шaнcoнeткaтa се забранява да yпрaжнявa своето занятие и заведението се затваря. Зaкpивaнeтo става cъ зaпoвeдь oтъ Oкp. Упpaвитeл cъглаcнo закона за Oкpъж. Управители и Окол. Началници.

 

§ 24. Всеки кафе шaнтaн и вapиeте требва да има на видно место зaкaчeн в рамка пpeпиc oт настоящия правилник, а на вcекa шaнcoнeткa се дава по eдин eкзeмпляp oт същия правилник срещу 20 cт. такса.

 

§ 25. Изпълнението на настоящия пpaвилник се възлaгa на общинските и полицейски власти. Настоящия пpaвилник отменява всички до сега наредби, които му пpoтивopeчaт и влиза в сила oт деня на публикуването във „Варненски Общински Beстник“.“

 

Следва продължение…

 

МАРИЦА ГЪРДЕВА

 

Четете още

„Слугинският въпрос“ - един от най-важните за града, „тормозещ всяко домакинство“

Превръщането на „Барон хиршовата гара“ във Варна в спирка

Грипът дойде във Варна

Дай, Държаво!

Откъде идва водата във Варна

Замръзналото море край Варна

Коментари

Новини Варна