IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
09:47 | 20 януари 2017
Обновен: 14:35 | 17 април 2024

София Филева: Защо да остана във Варна?

Конкурс на Медийна група „Черно море“

По материала работи: Пламен Янков
София Филева: Защо да остана във Варна?

Много пъти семейството и приятелите ми са ми казвали колко ще е чудесно да уча и да живея в чужбина. Все отказвах. Не защото идеята е лоша, по-скоро защото се чувствам длъжна да остана във Варна. Нещо ме държи тук, но честно казано преди да си задам въпроса – “Защо искам да остана?”, не се бях замисляла каква е реалната причина.

 

Обожавам да пътувам. Предполагам, че с повечето от нас е така. Това да се откъсна за кратко от Морската столица, никак не ми се струва зле понякога. Винаги обаче, щом съм надалеч, започва да ми липсва. Липсват ми трафика, улиците, дърветата - цялата атмосфера. Липсва ми как боклукджиите прибират боклука сутрин, а не вечер, както и ремонтите, проточващи се повече от предвидено. Липсва ми пекарната до нас, вероятно от детството на баба, градинката с теменужки до блока, дори даже и въздухът - съчетание на мръсотия и море. На мнозина може да не им допада, но на мен ми мирише на дом, на Варна. Градът ми не е идеален, а е пълен с недостатъци, но може би точно това ме задържа тук. Различен е и вероятно точно това го прави толкова уникален. Когато седнах да пиша и да търся отговор на въпроса си обещах, че няма да прикривам нищо за Морската столица, ами напротив, ще покажа колко красива е тя, въпреки всичко.

 

Градовете, в които ми предлагат да замина, са наистина хубави. Но някак скучни в сравнение с всичко тук. Къде по света ще намеря град, в който да мога да се радвам на всичките четири сезона? Вероятно има, но едва ли могат да се сравняват с детските спомени, свързани с тях. По принцип, щом настъпи пролет, всичко се преражда. Е, с Варна вероятно също се случва, но това, което обожавам, е обстановката в Морската ни градина. Всяко новородило се цветче и всяко старо разкрасило се дърво са идеални. Лятото всички го обичат. Не само заради края на учебната година, ами и заради неустоимия аромат на море. Обожавам как слънцето прогаря кожата ми и кара косата ми да изрусее. Задушаването по автобусите също не се среща навсякъде. Мнозина казват, че с настъпването на есента всичко умира. Лично на мен, ми е страшно приятно прохладното време, уличките с огромните локви и затрупаните люлки с листа. С идването на Коледните празници големите булеварди заблестяват, а магазините се пълнят. Цялата атмосфера с мирис на канела ми е повече от любима. Във Варна снегът не е често явление, но щом се случи, се задържа доста дълго време. Даже почернява, защото не бива почистен и така всички му се радват повече от необходимото. На кого му е нужна планина, щом Слънчевата алея под Пантеона се превръща в истинска червена писта.

 

Красотата й е невидима за мнозина, но идеална за други. Варна е всичко, което обичам.

 

София Богданова Филева

МФУ "Шарл Перо"

8 клас

14 години

 

Четете още До 31 януари изпращайте есета за Конкурса на Медийна група Черно море

Габриела Жекова: Защо да остана във Варна?

Гергана Тодорова: Защо да остана във Варна?

Радина Узунова: Защо да остана във Варна?

Никол Щерева: Защо да остана във Варна?

Маргарита Серебрянник: Защо да остана във Варна?

Живеслава Делидобрева: Защо да остана във Варна?

Десислава Янчева: Защо да остана да живея във Варна?

Коментари

Новини Варна