IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
13:40 | 15 януари 2017
Обновен: 22:20 | 26 април 2024

Десислава Янчева: Защо да остана да живея във Варна?

Конкурс на медийна група „Черно море”

По материала работи: Борис Проданов
Десислава Янчева: Защо да остана да живея във Варна?

Защо да остана във Варна е въпрос, който по принцип много младежи си задават, а вече и хора в по-напреднала възраст. Дилемата дали да останеш в родния си град или да се впуснеш в непознатото е най-често породена от първата мисъл на хората – парите.

 

Аз задължително ще остана да живея във Варна. И може би в началото ще си кажете „Разбира се, нали това е темата на есето”.  Но не уважаеми непознати читателю, независимо кой точно сте Вие. От момента, в който мога съзнателно да мисля и разсъждавам по въпросите Коя съм аз?, Какъв човек съм?, Какво ще правя с бъдещето си?, съм повече от сигурна, че ще уча и живея във Варна. За да обясня на всички, които ме заобикалят защо мисля точно по този начин, считам за необходимо в началото да разкажа някои неща за себе си.

 

Казвам се Десислава и съм на 16 години. Живея сред обичта и грижите на моето семейство. Родителите ми – съвсем обикновени хора. Да, обикновени – но всъщност за мен необикновени. Едни прекрасни хора, възпитали в мен обичта към род и родина, качества като честност, отговорност и дисциплина. Любовта, с която съм отгледана ме направи личност не като другите. Обичам да рисувам, интересувам се от психология и това, което ме прави различна – непрекъснатият ми стремеж да изслушвам и помагам на другите. Уча в една от най-старите в любимия ми град гимназия по дървообработване. Избрах тази гимназия като наследник на мама, която е завършила същото училище.

 

Темата за напускане на града и респективно страната, и отправения призив за европеизиране не приемам и не толерирам.  Бедността се превръща в начин на живот на много хора, а те са тези, от които се иска промяната. Разбира се това е трудно да се постигне, защото бедния мисли за хляба, а не за светло бъдеще. Бедният човек мълчи и зад мълчанието се прикрива злоба, агресивност, хитрост. Голямата безработица сред младите, ниското възнаграждение без социално осигуряване, липсата на професионална сигурност, голямото поскъпване на живота, мотивира хората да търсят своето спасение и да намират реализация в по-голям град(в слуачая София) или в чужбина. Ако тази тенденция с напускане на младите хора продължи, скоро града и страната ни ще изчезне от картата. Може да звучи преувеличено, но това е моето мислене.

 

Варна, наречена още морската столица е град с хилядолетна история. За това, че съществува от древни времена, свидетелстват откритите най-древни златни съкровища край Варна, Римските терми, Аладжа манастир, местността „Побити камъни“ и др. забележителности на територията му. Преминал през немалко кризи и промени, градът е третият по големина в България.

 

Днес Варна е модерен и забележителен град. Известен е в България и по света с неговите предпочитани от много хора курорти „Златни пясъци“ и Св. Константин и Елена“. Всяка година от ранна пролет до късна есен  те привличат голям брой туристи, които подсилват икономиката на града ни.

 

Не мога да не спомена катедралния храм „Св. Успение Богородично“, с всички останали малки църкви и музеи, които ежедневно събират немалко посетители.

 

Варна разполага и с два планетариума. С особен интерес малки и големи, жители и гости на града, присъстват на организираните демонстрационни наблюдения на Слънцето, Луната, планетите, променливите звезди и комети.

 

Варна има и богат културен календар. Тук се намират две от най-съвременните многофункционални зали в страната – Дворецът на културата и спорта и Фестивалният и конгресен център, позволяващи провеждането на множество международни кинофестивали, научни форуми и спортни събития, сред които Международният театрален фестивал "Варненско лято", Фестивалът на етносите, Международният джаз фестивал "Варненско лято" и мн. други. Международният балетен конкурс с над 50 годишна история се провежда ежегодно в красивия летен театър. Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ предоставя на любителите на тези изкуства  богата програма с различни постановки

 

В нашият град има няколко университета, сред които според мен сериозно място заема морската академия.

 

Това, което ме прави особено горда и щастлива е отношението на града и местната власт към младежта. За младите хора са осигурени немалко спортни комплекси, атракциони, ледена пързалка, фитнес уреди, разположени на различни достъпни за всички места. Организират се често събития, състезания и конкурси, на които са поканени всички младежи.

 

На края, но не и по значение идва ред на перлата на града ни, а именно морската градина. Намираща се в близост до морския бряг, тя събира всички любители на летните прохладни разходки, осигурява спокойствие за майките и техните деца, предоставя възможност за почивка на възрастните хора и разбира се осигурява място за домашните любимци.

 

Последните години Варна се разви като модерен, културен и образователен център. С всеки следващ ден, градът ни се развива все повече и става все по-прекрасен. Тук има място за всеки, предоставена е възможност за образование, отдих, развлечения и т.н.

 

През 2017г. Варна е обявена за Европейска младежка столица.

 

В заключение искам да завърша с думите „Аз ще остана, ще уча, ще живея, ще работя и ще успея във Варна”. Заредена съм с огромен психически ентусиазъм и изпитвам силно желание да покажа на моето семейство и приятели, и на себе си, че искам да остана тук. Дълбоко вярвам, че в следващите години ще се родят нови възможности. Това може да стане, ако открием себе си, ако изведем повече позитивна енергия от дълбините на своята душевност и погледнем на Варна като на нашия дом.

 

Десислава Иванова Янчева

Училище : ПГГСД "Николай Хайтов" гр.Варна

Клас : 10

Възраст : 16 г.

 

Прочетете още: До 31 януари изпращайте есета за Конкурса на Медийна група Черно море

 

Георг Начев: Защо да остана във Варна?

 

Радостина Желязкова: Защо да остана във Варна?

 

Теменуга Калчева: Защо да остана във Варна?

 

Илиян Кънчев: Защо да остана във Варна?

 

Десислава Цолова: Защо да остана във Варна?

 

Миглена Танчева: Защо да остана във Варна?
 

Десислава Василева: Защо да остана във Варна?

 

Станислава Иванова: Защо да остана тук? Нямам развитие тук!

 

Иванна Иванова: Защо да остана във Варна?

 

Камелия Панайотова: Защо да остана във Варна?

Коментари

Новини Варна