IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:27 | 27 март 2019
Обновен: 11:16 | 14 април 2024

Първокласници: Вече сме грамотни, можем да четем (СНИМКИ)

Деца от ОУ „Св.Ив.Рилски“ показаха в тържество на буквите какво са научили в училище

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Грамадно количество търпение и труд са положили преподавателите и ръководството на варненското училище „Св.Иван Рилски“, за да научат и тази година първолачетата на четмо и писмо. По това време на годината всички български училища подготвят тържества, посветени на буквите, за да покажат на родителите и на обществеността, че поредната група порастващи деца поемат по пътечката на знанието. В това варненско училище обаче екипът се налага да положи двойно повече старание. 99% от децата са от малцинствата, определящи себе си като роми и турци. Въпреки, че голяма част от тях са прекрачили прага на школото, без да знаят и едно изречение на български език, децата се справиха перфектно с първоначалното четене, смятане и умения да отговарят на поставените въпроси. Първолчетата са усвоили думичките и песните за тържеството сравнително бързо – за около две седмици. За настроението им се погрижиха две аниматорки от  клуб „Веселяците“.

 

Само учителките Дарина Иванова, Павлина Желязкова и възпитателката Елена Бонякова си знаят как са постигнали това. „70% от децата не знаеха български език когато дойдоха за първи път в клас, разказва Елена Бонякова. Едно от друго си превеждаха думичките според това, кой каква дума е чувал и запомнил. Имаше е случай, в който майка на дете помага в час за превода на официалния за страната ни език, за да може да се осъществи изобщо някакъв диалог с децата. Част от малчуганите са записани на занималня и освен подготовка за  уроците, се  налагаше именно там да се запознаят с основни хигиенни навици“.

 

„Благодарение на усилията на преподаватели и ученици от горния клас се поддържа парка в училището, който е един от най-зелените в града, уточни зам.-директорът Юлияна Иванова. Стараем се да поддържаме приятни и удобни за ползване класни стаи и съоръжения“. „Аз съм учител в това училище от 80-те години и имам цялостни наблюдения, сподели Елена Бонякова. За съжаление забелязвам тревожна тенденция – в последните две години масово децата отказват да говорят на български език. Скръстват ръце и казват: „Аз не искам да ходя на училище и няма да говоря на български“. Истината е, че семейства, които учат децата си да говорят на официалния, освен на майчиния си език, имат у дома знаещ и напредващ първокласник в училище“, отбеляза още  Елена Бонякова.

 

Респект към труда на целия екип на ОУ „Св.Ив.Рилски“ за това, че са научили тези деца на български език, както и на четмо и писмо!

Ели Маринова

Снимки авторът

Празник на съня във варненската ДГ „Д-р Петър Берон“ (СНИМКИ)

Деца от варненска градина пяха химна с ръка на сърцето и сълзи в очите

Уникален Розариум украси ДГ 35 ”Детска радост”

Как да пазят водата на планетата научиха варненски деца

До Африка ходиха варненски деца чрез открит урок в ДГ „Теменужка“

 

Коментари

Новини Варна