IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
13:04 | 14 март 2019
Обновен: 02:55 | 25 април 2024

Празник на съня във варненската ДГ „Д-р Петър Берон“ (СНИМКИ)

С познания и тържество децата отбелязаха Световния ден на съня

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Завидни познания за добрия сън и любов към здравето показаха малчуганите от Детска градина №17 „Д-р Петър Берон“ във Варна. В открит урок под формата на танци, сценки и викторина те отбелязаха Световния ден на съня. Датата, на която се отбелязва е 14-ти март, а инициативата е на Световната здравна организация, Световния фонд за психично здраве и Световната асоциация за профилактика на съня. Децата от подготвителните групи показаха знанията си за значението на съня за човешкото здраве. Инициативата е подкрепена от дирекция „Образование и младежки дейности“ и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, които имаха свои представители на тържеството.  Директорът Драгомир Бакалов  отбеляза, че се гордее с децата и информира присъстващите, че за първи път в страната денят на съня се отбелязва от детска градина.

 

Малчуганите бяха разделени на две групи и червени и жълти звездички се състезаваха да отговарят на въпроси от типа на: Какво пречи на съня? В колко часа си лягате? Кой, освен хората спи? Как спи делфинът? Защо някои птици будуват нощем? Кой спи цяла зима? При какви условия трябва да спим? Какво трябва да правим преди сън? и др.

 

По пътя към залата за тържество всички плюшени играчки бяха сложени чинно и внимателно да спят.

 

„Радвам се, че имате толкова познания за добрия сън и знаете от най-ранна детска възраст, че трябва да имаме любов към здравето и здравия сън, каза доцент Марио Милков  от Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане. Направихте ни много щастливи и ни обогатихте с надежда и оптимизъм. От вас научихме нови неща за делфина и неговия сън. Надяваме се да изпълнявате това, което ни показахте, че знаете и да припомняте на мама и татко и те да не го забравят“, отбеляза гостът. От дружеството бяха подготвили подаръци за знаещите малчугани. Децата получиха трофеи, подаръци и ваучер за екскурзия до Природен резерват Камчия.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: Деца от варненска градина пяха химна с ръка на сърцето и сълзи в очите

До Африка ходиха варненски деца чрез открит урок в ДГ „Теменужка“

Уникален Розариум украси ДГ 35 ”Детска радост”

Как да пазят водата на планетата научиха варненски деца

Малки тв водещи пресъздадоха един ден в телевизията

Защо се пее с ръка на сърцето химнът на България?

Деца от варненска детска градина разтопиха „Леденото кралство“

 

Коментари

Новини Варна