IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
20:56 | 27 февруари 2017
Обновен: 17:17 | 10 април 2024

От 2019-а гласуваме със смартфона

Това съобщи председателят на Държавна агенция “Електронно управление” Росен Желязков

По материала работи: Борис Проданов
От 2019-а гласуваме със смартфона

Гласуване по интернет през смартфон, лаптоп, таблет или настолен компютър ще работи за изборите на българските евродепутати през 2019 г. Това съобщи в интервю за “24 часа” председателят на Държавна агенция “Електронно управление” Росен Желязков.  

 

Гласуването по интернет трябва да е достъпно за всеки български гражданин навсякъде по света, обясни той. Агенцията и ЦИК вече работят по изграждането на системата и догодина трябва да има експериментално гласуване с измислени участници.  

 

Системата за електронно дистанционно гласуване ще е технически неутрална, т.е. ще може да се ползва от всяко едно устройство с интернет свързаност, обясни той. Софтуерът за гласуването по интернет ще е с отворен код, така че да може не само държавата, но и хората да контролират прозрачността на изборите, допълни Желязков.  

 

Специално внимание ще бъде отделено на защитата от кибератаки.  За предстоящия предсрочен парламентарен вот е възможно да бъдат атакувани възлови държавни сайтове, каза още Желязков.  Това обаче не застрашавало резултатите от вота, защото преброяването става офлайн, гарантира той.

 

Още по темата: ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на машини за гласуване

Коментари

Новини Варна