IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
09:50 | 14 юли 2019
Обновен: 23:49 | 11 април 2024

САЩ обявяват до дни мерките срещу Турция заради С-400

Планът е разработен в държавните и отбранителните служби и в Съвета за национална сигурност

По материала работи: Пламен Янков
САЩ обявяват до дни мерките срещу Турция заради С-400

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е взел решение относно пакета от санкции, който да обяви срещу Турция заради покупката и доставката на руски зенитни ракетни системи С-400, съобщава Bloomberg. Агенцията се позовава на запознати източници. Санкциите ще бъдат обявени в края на идната седмица.
 

Администрацията е избирала измежду три пакета мерки. Въвеждането на тези ограничителни мерки се нуждае от одобрението на президента Тръмп. Администрацията възнамерява обаче да изчака с обявяването, за да мине третата годишнина от опита за преврат в Турция и да избегне подклаждането на спекулации, че САЩ са стояли зад него, както твърдят лоялни на Реждеп Таип Ердоган хора.
 

Планът е разработен в държавните и отбранителните служби и в Съвета за национална сигурност. Той очаква подписване от Тръмп и неговите водещи съветници, поясняват източниците, поискали анонимност, защото се обсъжда чувствителен въпрос. Говорител на Държавния департамент отказа да коментира темата пред Bloomberg.

 


Турция започна да получава в петък части от комплексите С-400. САЩ твърдят, че руските системи са проектирани, за да сваля самолети на НАТО и могат да събират критична разузнавателна информация, която да компрометира стелт способностите на изтребителите пето поколение.


Доставките правят почти сигурно, че най-голямата икономика в Близкия изток ще бъде подложена на наказателни действия от САЩ. Според закона Тръмп трябва да избере най-малко пет от 12-те различни санкции - от леки до тежки, след като доставката е била доказана.


САЩ твърдят, че руската система е предназначена да сваля самолети на НАТО и да събира критични данни, които биха могли да компрометират способностите на стелт пето поколение. В опит да разубедят Турция, САЩ заявиха, че през юни прекратяват участието на Турция в програмата F-35.


Турция е категорична, че се нуждае от усъвършенствана система за противовъздушна отбрана и е била принудена да я закупи от Русия, защото съюзниците от НАТО, включително САЩ, не са успели да задоволят отбранителните нужди на Турция. След среща с Ердоган в рамките на срещата на върха на групата на 20-те държави през юни Тръмп обвини за проблемите между страните провала на своя предшественик Барак Обама да сключи сделка с Турция.


Четете още: Обстрелваха сградата на украинска телевизия с гранатомет
 

Коментари

Новини Варна