IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:31 | 26 март 2017
Обновен: 04:49 | 28 март 2024

Срещата на върха в Рим приключи, въпросите остават

ЕС се изправя пред безпрецедентни предизвикателства, пише в подписаната от лидерите на общността декларация

По материала работи: Юлиян Атанасов
Срещата на върха в Рим приключи, въпросите остават

Европейската среща на върха в Рим, посветена на 60-годишнината от подписването на договорите за основаване на Евросъюза, се оказа едва ли не най-кратката в историята на Общността. Затова пък премина в максимално тържествена обстановка в знаково място – Двореца на Консерваторите на Капитолийския хълм, където през 1957 г. са положени основите на ЕС, се отбелязва в анализ на ТАСС. Агенцията коментира, че юбилеят на обединена Европа лидерите на 27-те страни са отбелязали без Великобритания, жителите на която гласуваха на референдум през 2016 г. излизане от ЕС.По време на срещата бе подписана Римската декларация, която се очакваше да определи основните принципи за развитието на ЕС след Брекзит. Според руската агенция, документът не съдържа практически решения и конкретни предложения.

 

Единство на различни скорости

 

В текста на Римската декларация започва с това, че лидерите на ЕС се задължават да укрепят единството на общността и заедно да реагират на новите предизвикателства. „Ще направим ЕС по-силен чрез укрепване на солидарността и единството, в защита на нашите общи интереси и ценности“, пише в документа. В него се отбелязва, че ЕС се изправя пред безпрецедентни предизвикателства, както вътрешни, така и външни: регионални конфликти, тероризъм, растящ миграционен натиск, укрепване на протекционизма, социално и икономическо неравенство. Лидерите декларират, че ще гарантират на европейските граждани безопасност и нови възможности.

 

"В следващите 10 години искаме по-безопасна, по-просперираща, конкурентоспособна и социално ориентирана общност, която може да играе ключова роля в света в условията на глобализацията. Искаме ЕС, в който гражданите ще имат повече възможности за културно и социално развитие и икономически растеж", се казва в текста. Страните от ЕС ще действат заедно, с различни темпове и интензивност, ако това е необходимо, движейки се при това в едно направление и като остават вратите отворени за тези, които биха искали да се присъединят по-късно. Европейските лидери се съобразяват с опасенията на гражданите и ще се придържат към принципите, които оставят възможност да се действа на всички нива – европейско, национално, регионално и локално.

 

Лидерите се договориха да работят по дневен ред, основан на четири принципа: Европа, която е безопасна, процъфтяваща, социална и по-силна на световната сцена. Европа е нашето общо бъдеще, пише в заключението на Римската декларация. Според агенцията, срещата в Рим по-скоро символично отбелязва основаването на Евросъюза, а не толкова дава практически отговори на въпроса какво ще се  случи с ЕС не само след Брекзит, но и на фона на всички проблеми, пред които общността се изправя.

investor.bg

Четете още: Рекордните 184 страни се включиха в „Часът на Земята“

Коментари

Новини Варна