IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:23 | 14 октомври 2016
Обновен: 12:16 | 23 април 2024

Николина Ангелкова: 40% ръст на туристите от големите туроператори очакваме през следващото лято!

Варна е най-предпочитана дестинация за немските туристи, каза ресорният министър

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

40% ръст на чуждестранните туристи от големите туроператори очакваме през следващото лято, заяви министър Николина Ангелкова във Варна. „Прогнозите са на база успешния сезон, който имахме през тази година. Вече договаряме значителен ръст за лято 2017 с най-големите туроператори, с които работим Thomas Cook и TUI", обяви Ангелкова. 
 

Тя подчерта, че лято 2016 е донесло рекордни резултати в сферата на туризма. „Над 980 000 туристи са посетили Варна само за първите седем месеца. Регистрираните нощувки са много повече, а приходите от тях надхвърлят 235 млн. лв. Това са само чуждестранните туристи. В морската столица специално има ръст от 23% за лятото в сравнение със същия период на миналата година. На територията на областта има значителен ръст и в посещенията през април и май. Докато за цялата страна бележим ръст от 20% на чуждестранните туристи за месец май, за област Варна за месеците май и юни този ръст е 34%", отбеляза Николина Ангелкова. 

 

Тя подчерта, че Варна е най-предпочитана дестинация за немските туристи.
 

Министърът на туризма каза още, че се очаква 2016 г. да завърши с успешен зимен сезон. „До края на месеца ще сме готови с предварителните прогнози, но на база ранните записвания и заявките за чартъри очакваме сезонът да е поне толкова успешен, колкото и предишният. Имаме ранни записвания и заявки за чартъри от Русия, от Великобритания, от Израел, от Финландия, от Холандия. Разбира се очакваме туристи и от традиционните ни пазари – Гърция и Румъния, но от там те основно пристигат с автомобили. На 28 октомври ни предстои изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Пловдив, където за първи път толкова рано ще обсъдим и подготовката за зимния сезон. Там ще дадем и предварителната си прогноза, ще изнесем и авансова информация от курортите“ – допълни Николина Ангелкова.


Полина Петрова
 

Още по темата:

Стопанисването на минералните извори е от изключителна важност за общините
 

Коментари

Новини Варна