Варна 14°
fallback
16:25 | 13 септември 2015
Обновен: 10:34 | 18 май 2024

Дървесината за огрев поскъпна

Проверките за незаконна сеч се увеличават

По материала работи: Златина Добрева

Има повишение на цената на дървесината за крайния потребител. Това каза за „Фокус” инж. Тони Кръстев директор на Изпълнителната агенция по горите. „Информацията, която пристига при нас - статистическа и отчетна показва, че няма тенденция за увеличаване на цената.

Кръстев уточни, че предпочитаната дървесина за огрев е широколистната - дъб, бук или габър, но има и места, където се потребява иглолистна дървесина.

Горският шеф коментира, че в сезона на проверките за незаконна сеч се увеличават. Той допълни, че няма статистика, която да потвърждава, дали има връзка между горенето на дърва и добива на дървесина.

„Над 2/3 от горските пожари са предизвикани от запалването на земеделски земи, опожаряване на остатъци след жътва и почистване на пасища”, поясни той. Според него няма пряка и косвена връзка при такива пожари с добива на дървесина.

„Действително натискът върху незаконната дървесина е много голям, защото има райони с много висока безработицата. Други опасни територии за незаконната сеч са тези, където горските комплекси са достъпни отвсякъде за всякакви превозни средства”, каза той.

Активизирани са всички налични ресурси, включително и колегите от горските стопанства за справяне с незаконната сеч, категоричен е Тони Кръстев.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback