Варна 14°
fallback
Начало
18:04 | 29 август 2014
Обновен: 08:44 | 17 април 2024

Миньори от Бобов дол на протест, отказаха да работят

Миньори от Бобов дол на протест, отказаха да работят

По материала работи: Ставри Таргов

Миньори от първата смяна в Мини "Бобов дол" обявиха днес предупредителен протест и отказаха да работят, но влязоха под земята. Причината за протеста са неполучените заплати за юли.

От днес ТЕЦ "Бобов дол", която изкупува продукцията на мините, изненадващо е наложил и намаление на доставките на въглища с петдесет процента заради ограничаване на работата му от Електроенергийния системен оператор. Така вместо изкупуваните до момента 84 990 тона въглища месечно централата ще взима едва 42 495 тона, каза управителят на "Въгледобив" Бобов дол Красимир Чаврагански.Около 2200 души са заети в момента във "Въгледобив" Бобов дол, а средната работна заплата е 715 лв., уточни той.

"Ние произвеждаме основната суровина във веригата и ограниченията ще ни накарат да намалим работния процес от шест- на петдневен, а следващата мярка ще бъде да пуснем част от хората в принудителен отпуск. Надявам се да не се наложи и пристъпването към съкращения", посочи Чаврагански.

В писмо на "Въгледобив Бобов дол", изпратено днес до министрите на икономиката и на околната среда, се посочва, че спирането на работа в мините ще наруши 24-часовия производствен процес и ще създаде предпоставки за пожар в разкритите галерии.

От мината изтъкват, че произвежданата от ТЕЦ "Бобов дол" електроенергия е в пъти по-евтина от тази в маришките ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, както и от зелените енергии, но въпреки това от 1 юли тази година ТЕЦ "Бобов" дол е изкаран от регулирания пазар и е принуден да продава продукцията си на свободния.

От мината допълниха, че НЕК дължи около 5 млн. лв. на топлоцентралата за произведената в първото полугодие енергия, което се отразява на разплащанията към мината, а от там - за заплати, контрагенти и доставчици.

Мините в Бобов дол имат общ собственик с топлоцентралата, която изкупува почти 100 процента от продукцията й, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback