Варна 21°
fallback
България
09:53 | 27 юни 2019
Обновен: 12:36 | 7 май 2024

Издават медицинско за домашно насилие до 30 мин след прегледа

Сигнал за жертвите ще бъде подаван в полицията, а извършителите ще бъдат включвани в специализирана програма за редуциране на агресивно поведение

По материала работи: Слав Велев

Лекари ще издават съдебномедицинско свидетелство за домашно насилие до 30 минути след преглед. Това обяви изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов при стартирането на съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация „Деметра“.

 

"При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му. Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: „Ние сега трябва да отидем в „Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебномедицинско свидетелство.“ И след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин.

 

Всичко това ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с подготвени от нас хора, които ще бъдат на разположение 24 часа 7 дни в седмицата“, обясни проф. Балтов.

 

Проектът е в помощ на жертвите на домашно насилие, а срокът му на изпълнение е 6 месеца.

 

Дългосрочната цел е да се обучат служителите на болницата, които първи се срещат в спешното отделение с жертви на домашно насилие, как да разпознават тези хора. По този начин ще се постигне увеличаване на докладването и повишаване на ефективността на услугите за жертви на домашно насилие.

 

Сигнал за жертвите на насилие ще бъде подаван в полицията, а извършителите на деянието ще бъдат включвани в специализирана програма за редуциране на агресивно поведение.

 

monitor.bg

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback