IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:40 | 30 ноември 2020
Обновен: 14:28 | 19 април 2024

Снегът затрупа пътищата в страната! Къде са проблемните участъци

Снежен капан за коли и шофьори

По материала работи: Слав Велев
Снегът затрупа пътищата в страната! Къде са проблемните участъци

Снежен капан за коли, тирове и автобуси по пътищата на страната след падналия от тази нощ сняг. Валежът продължава и до сега, а ситуацията се усложнява с всяка изминала минута. Вижте по области каква е пътната обстановка.

Варна

Вали дъжд, пътната настилка е само мокра, на места хлъзгава. Има образаувани множество аквапланинги.

София

Общо 185 снегопочистващи машини в София извършват обработки срещу заледяване на улици и булеварди, съобщиха от Столичната община.

Работи се във всички 24 района на столицата. Извършват се обработки на трасетата на градския транспорт, стръмни участъкци, основни улици в кварталите. Работи се по Южна дъга на Околовръстен път, както и на общинските пътища. Започна и почистване на прилежащите пространства на спирките на градския транспорт, както и накъм пешеходните подлези. Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути при зимни условия. От кметството напомнят на шофьорите да използват автомобилите си само с добре подготвени за зимата автомобили и да карат със съобразена с пътната обстановка скорост. Управителите на фирми пък трябва да да организират почистането на тротоарите пред своите офиси и търговски обекти.

Троянския проход

Близо 400 машини са обработвали пътищата през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна снегопочистваща техника.  Републиканските пътища, автомагистралите и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия. Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проход „Троянски“.

Заради гъста мъгла видимостта в най-високия старопланински проход е до 100 м. Поради силен снеговалеж временно е ограничено движението на всички МПС по второкласния път II-21 Русе-Силистра в участъка от разклона за село Пожарево до кръстовището за село Гарван.

Русе

Заради падналия снеговалеж четири камиона закъсаха на пътя Русе – Разград край русенското село Писанец. Два пъти движението бе ограничавано временно до изтеглянето на превозните средства.

Към обед зимната обстановка на територията на областта е сравнително спокойна. Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа. Те са проходими при зимни условия както за леки и лекотоварни автомобили, така и за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Първокласните, второкласните или третокласните пътни участъци се обработват от 17 снегопочистващи машини, като през нощта техният брой е бил 24. Пътната настилка се обработва постоянно с пясък и сол.

Частично електрозахранването е прекъснато в селата Червен и Табачка, като се очаква авариите да бъдат отстранени по обед или в ранните следобедни часове. Във всички останали населени места от областта няма проблеми с подаването на ток и вода.

На територията на община Русе 25 машини почистват снега, а 90 души чистят ръчно спирките за градския транспорт.

Разград

Всички пътища от републиканската пътна мрежа в област Разград се обработват след падналия снеговалеж и са проходими при зимни условия, съобщиха от Областната администрация. Времето в региона е тихо и няма снегонавявания. Снежната покривка е със средна дебелина около пет сантиметра. Общо 23 снегопочистващи машини работят по пътищата. В областта няма населени места без ток и вода. Около 7.30 часа тази сутрин автобус се е блъснал в камион близо до село Благоево. Няма пострадали, но временно движението е било отклонено през Балкански. Към 10:00 часа пътят вече, е бил разчистен и маршрутът отново е отворен за движение. По същия път, в района от Пчелина до Благоево, са закъсали два камиона. Вече е създадена нужната организация и се очаква най-късно до 11:30 часа те да бъдат изтеглени.

Ловеч-Плевен

Временно е затворен за движение пътят Ловеч-Плевен заради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от полицията. Движението ще бъде възстановено след изтеглянето му.
Пътищата в областта са проходими при зимни условия. Няма сигнали за закъсали автомобили или бедстващи хора.

Силистра-Русе

Затворен е пътят Силистра-Русе в участъка от село Гарван до разклона на Цар Самуил поради силно снегонавяване и задръстване от автомобили, тръгнали на път, неподготвени за зимните условия. съобщиха от Областното пътно управление в Силистра. Има закъсали автомобили по пътя Силистра-Добрич в района на село Войново. Пътищата се почистват. Не се съобщава за произшествия и за бедстващи хора. Вали мокър сняг.

"Заради снеговалежа 27 машини чистят републиканските пътища в Русенско. В две села частично е нарушено електрозахранването', съобщи заместник-областният управител на Русе Валентин Колев. На два пъти тази сутрин движението по пътя Русе-Разград край село Писанец, е било ограничавано временно за превозни средства над 12 тона заради закъсали камиони, обясниха от Областното пътно управление. Причината е, че тежкотоварните превозни средства били с износени гуми. От 22:00 часа снощи машини обработват пътните настилки в региона с пясък и сол. Валентин Колев каза, че заради мокрия сняг е нарушено частично електрозахранването в селата Червен и Табачка.

Търговище

Видимостта в област Търговище е добра, въпреки снеговалежа. Пътните настилки са мокри, няма навявания и заледявания. Това съобщи дежурният в Областното пътно управление. В региона няма затворени участъци. Вали от слаб до умерен сняг. Образувалата се снежна покривка е минимална - 1-2 см. За поддържането на пътната мрежа са ангажирани общо 11 машини за опесъчаване. Времето е тихо. Най-ниската температура е била измерена тази сутрин в района на Омуртаг - минус 1 градус.

АПИ съветва

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Коментари

Новини Варна