IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:30 | 30 януари 2021
Обновен: 12:54 | 26 април 2024

COVID-19 погуби и проф. Бенов

Дългогодишният ръководител на Клиничния център по белодробни болести към МУ-София загуби битката с вируса

По материала работи: Слав Велев
COVID-19 погуби и проф. Бенов

COVID-19 погуби още едно медицинско светило. Дългогодишният ръководител на Клиничния център по белодробни болести към Медицинския университет в София проф. д-р Емил Бенов, е починал от COVID-19, съобщават от Българското дружество по белодробни болести.

Проф. д-р Бенов посвети в професията няколко поколения български бронхолози, той бе всеотдаен лекар и преподавател, истински учител, преминал с достойнство и благородство по своя богат жизнен път.

Проф. Бенов е ръководителят, който направи така, че Бронхологичното отделение в МБАЛББ „Св. София“ да е мястото в България, където могат да се извършват множество диагностични и терапевтични процедури, под локална и обща анестезия, на деца и възрастни, с флексибилна и ригидна техника.

Той направи възможно тези техники да обособят и у нас новото направление в пулмологията – Интервенционалната бронхология. Под негово ръководство израстнаха редица специалисти бронхолози, ръководили бронхологични звена в цялата страна. П роф. Бенов работеше така, че Бронхологичното отделение да е уникално за България и да обучава с успех лекари-специалисти не само по Пневмология и фтизиатрия, но и по Гръдна хирургия, Анестезиология и интензивно лечение, припомниха от дружеството.

Проф. Бенов със своята инициативност работеше усилено за въвеждане у нас на най-съвременните диагностично-терапевтични методи в интеревенционалната пулмология, някои за първи път: фотодиагностика и фототерапия при белодробен карцином, ендобронхиална радиотерапия, Неодим-ИАГ лазерна терапия при формации в трахея и главни бронхи, стентиране на дихателните пътища, трансторакалната тънкоиглена биопсия при формации в белия дроб, плеврата и медиастинума и много други.

"Български лекарски съюз изказва своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия проф. Емил  Бенов, един от доайените на Българското дружество по белодробни болести.

С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега, който загуби битката с Covid-19. Проф. д-р Емил Бенов е дългогодишен ръководител на Клиничния център по белодробни болести към Медицински университет – София. „Той е ръководителят, който направи така, че Бронхологичното отделение в МБАЛББ „Св. София“ ЕАД да е мястото в България, където могат да се извършват множество диагностични и терапевтични процедури, под локална и обща анестезия, на деца и възрастни, с флексибилна и ригидна техника. Той направи възможно тези техники да обособят и у нас новото направление в пулмологията - Интервенционалната бронхология. Проф. Бенов посвещава в професията няколко поколения български бронхолози, той е всеотдаен лекар и преподавател, истински Учител, преминал с достойнство и благородство по своя богат жизнен път“, съобщават от Българско Дружество по Белодробни Болести.

За своите заслуги към пулмологията в България проф. Бенов е отличен с Почетния знак на Българското дружество по белодробни болести.

Поклон пред неговата всеотдайност и смелост.

Светла му памет!"

Коментари

Новини Варна