IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 32°
България
09:15 | 20 февруари 2021
Обновен: 07:57 | 13 юли 2024

Купуват още 159 камери за скорост

Целта е превенцията, заяви началникът на отдел “Пътна полиция” в ГДНП комисар Звезделин Колев

По материала работи: Ставри Таргов
Купуват още 159 камери за скорост

- Комисар Колев, вътрешният министър Христо Терзийски се похвали, че през 2020 г. са събрани 115 млн. лв. от глоби. Каква е причината – нарушителите ли са повече, вие ли сте по-активни или започнахте да събирате глобите по-ефективно?

- Според нас причината е нашата активност и осигурената от МВР възможност за онлайн плащане на наложените по ЗДвП глоби чрез портала за електронни административни услуги на МВР и използваният софтуер за представяне на платени типови електронни административни услуги. Второто е дадената опция за използване на ПОС терминални устройства за плащане на глоби в структурите на МВР, в които се обслужват граждани.

Глобите се заплащат в същата структура на МВР, в която се извършва обслужването и предоставянето на някои от административните услуги, с което се пестят ресурси. Общият брой инсталирани към днешна дата ПОС терминални устройства е 276.

И последното – при извършване на непосредствения контрол от страна на „Пътна полиция“ чрез работните станции за отдалечен достъп, това са нашите таблети, даваме опция за връчване на електронни фишове на място докато се извършва нашата проверка. За 2020 г. от пътни полицаи са връчени 223 491 електронни фиша, като за цялата 2020 г. са събрани по банков път и чрез ПОС терминални устройства 116 108 102 лв., което спрямо 2019 г. е с 30 992 046 лв. повече.

- Каква част от тези глоби са за превишена скорост?

- Около 70%, точната цифра е 69.3% от наложените глоби са за превишена скорост, което са над две трети.

- Защо най-често пътните полицаи разполагат радарите на участъци с извънредни ограничения на скоростта – например 110, 90 и дори 70 км/ч по магистралите, 50 и 60 на извънградско, 30 и 40 в градовете – какво се цели с тези „капани“?

- Аз не бих казал „капани“. Най-често, така наречените от вас, извънредни ограничения на скоростта, са обусловени от конкретна необходимост в аспекта на опазване на живота и здравето на хората. Местата за контрол се определят след анализ на пътно-транспортния травматизъм, концентрацията на пътно-транспортните произшествия и натовареността на съответния участък.

Анализът показва, че именно това са тези места с ограничение на скоростта, което е въведено с пътен знак. Целта на „Пътна полиция“ на такъв участък не е да поставя капани, а да предпазва водачите от пътни инциденти. Нашият анализ показва, че контролът оказва своя превантивен ефект и на тези места пътните инциденти са сведени до минимум.

- Ще ви дам пример – на магистрала „Струма“ на 7 моста има ограничения от 110 км/ч, а след тях веднага има ограничения от 90 и 70 км/ч, които са пояснени със снежинка отдолу, т.е., важат само при снеговалеж. Под 110 км/ч обаче снежинка няма и по този начин шофьорите влизат в заблуждение, че ограниченията важат само при сняг.

Много често там се залагат радари. Направих справка чрез АПИ колко инцидента са станали на тези мостове, за да видим каква е целта на превенцията. Оказа се, че няма нито един регистриран инцидент там, откакто е построена магистралата.

Миналата седмица пък пътувах до Бургас, на цялата магистрала „Тракия“ нямаше нито един радар, а само на отбивката заради ремонта на участъка около Чирпан имаше три патрула и все зад ограничения от 60 км/ч.

Там кога успяха да се регистрират толкова инциденти, че да се определят като рискови участъци и да се залагат камерите?

- Общо взето всяка седмица се прави анализ на пътната обстановка във всяка областна дирекция. И уредите за контрол на скоростта се насочват на места с концентрация на ПТП-та. Вие сте прав, че нали все пак има такива места, където са нашите служители, но общо взето това не е тенденция, която е трайна, разбирате ли ме?

- Тук бих си позволил да ви възразя.

- На мен ми е ясно какъв е контекстът на въпроса ви, но не търсим това да тормозим хората, да се търси брой глоби. Прав сте, но нашата цел е превенцията. И не са постоянни тези места, на които се поставят камерите, не са едни и същи.

- Странно, цяло лято бяха на отсечката с 90 км/ч на „Тракия“ и то на по 3-4 места.

- Там е такъв участък, че хората при неспазването на ограничението от 90 км/ч създават риск за ПТП. Ако не изпратим специално там камера, стават инциденти.

- Не смятате ли, че с подобен контрол на скоростта „Пътна полиция“ не преследва нарушителите, а създава такива дори и от съвестни водачи, които принципно спазват максимално разрешената скорост?

- Нашата цел не е да създаваме нарушители. Контролът на скоростните режими е важен превантивен метод за намаляване на транспортния травматизъм и много залагаме на този метод.

Не гоним да си вдигаме бройката на съставени фишове, самите камери са настроени да не снимат през 2 км/ч превишение, че да гоним някаква бройка.

- А с какъв толеранс са настроени да снимат?

- Всяка областна дирекция си дава сама разликата, но казвам ви, че не търсим бройката. Давам ви гаранция за това.

- Не се ли изкривява по този начин и статистиката за нарушителите, на базата на която се планират и предприемат мерки за пътна безопасност? Например като днес отчетете, че сте хванали 500 души да карат с 30 км/ч над ограничението, но всъщност камерата е била заложена на такъв участък с трудно за възприемане ограничение и много хора не виждат необходимост да го спазват?

Това след време няма ли да рефлектира като неадекватни мерки за пътна безопасност?

- Принципното спазване на максимално разрешената скорост означава ли неспазване на допълнително въведението ограничения с пътни знаци? Щом има знак, с който е зададена определена скорост, той трябва да се спазва. Ако някой е преценил, че според него е безопасно да не го спазва, вече той си носи отговорността.

- А вие колко глоби имате за превишена скорост?

- Две-три. Както казвате вие на „Струма“ и аз имам няколко.

- Значи и вас са ви хващали на подобни клопки?

- Каквото е за всички, това е и за нас. Затова са ограниченията, за да се спазват.

- Като ежедневно сте на терен, правят ли ви впечатление ограничения, които не са адекватни? Примерно забравено 40 км/ч от отдавна приключил ремонт. Правите ли предписания към стопаните на пътища за промяна на пътни знаци?

- Във всяка областна дирекция на МВР местата за контрол с автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата се разполагат въз основа на даден анализ. Като се направи този анализ се отчитат и такива места, каквито казвате вие, със забравени знаци и се подават чрез сигнални писма на АПИ.

За 2020 г. към стопаните на пътищата за отстраняване на констатирани нередности са направени 8498 писмени предписания.

- Какъв според вас е най-големият проблем по българските пътища?

- Според мен, това е самият човек в качеството си на участник в движението, в качеството си на собственик на ППС, на поддръжката му, на отговорно лице по поддръжаката на инфраструктурата. Ще ви дам малко цифри за причините за произшествията през 2020 г. Най-висок е броят на ПТП-тата, които са настъпили заради нарушения на водачите – 5562, това са 97.41% от общия брой на тежките ПТП-та.

- За какви нарушения говорим, пак ли за несъобразената скорост, която е другият любим инструмент на катаджиите? Защото, реално стане ли ПТП, винаги е несъобразена скоростта, много неуловимо е това понятие.

- Основно наистина е това, което казвате – несъобразената скорост. Затова и нашият апел към всички водачи е да са внимателни, да спазват ограниченията, да са спокойни, да са подготвени за зимните условия и т.н.

- Имат ли право служителите на „Пътна полиция“ да използват необозначени автомобили, в които да разполагат камери за скорост?

- При осъществяване на контрол на безопасността на движението от страна на МВР могат да се използват служебни автомобили, без изрично да се изисква да са обозначени.

- Излезе информация, че камерите по светофарите в София отново ще започнат да снимат за нарушения и да се налагат глоби на на база заснетото от тях. Кога ще стане това?

- Това зависи изцяло от Столична община, аз лично го приветствам като елемент от превенцията за пътна безопасност.

- Планирате ли купуването на нови камери, какви и кога?

- В момента сме в процедура по фонда за пътна безопасност за четири обществени поръчки – за 63, за 56 и за две по 20 камери, което общо прави 159 камери. Вече сме доста напреднали.

- От познатите модели ли ще са или нови, мобилни или стационарни?

- От същия тип камери ще бъдат. Основно мобилни, но ще има и стационарни, които също са преносими.

В смисъл – слагаме ги на едно място, стоят един месец и после ги местим на друго. Отчитаме, че със средствата за контрол на скоростта е много силна превенцията към хората. Ефектът от живия контрол не е толкова добър, колкото този с техническите средства.

Със съкращения от "Монитор"

Коментари

Пенчо ( преди 3 години )
От години нямам книжка защото не мога да си платя скалъпена глоба. Толкова ли е трудно да е като в Англия? Там рисковите шофьори плащат скъпи застраховки. По този начин полицаите са обективни и не злоупотребяват! А на примерните шофьори застраховката е евтината за сметка на другите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Име ( преди 3 години )
Защо не попитате началника на КАТ от кога е катаджия? Насила го докараха от охранителна полиция да стане шеф на КАТ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 2
vlado ( преди 3 години )
Браво на журналиста за зададените въпроси, защото наистина ни писна от лицемерието на КАТ да ни лъже в очите, че всички злини се правят за наше добро. Не сме деца за да не съзнаваме, че т.н. техни анализи са ялови и целят единствено да увеличат облагането на населението с глоби. Особено явно е преди избори. Първо за да искаш от едно интелигентно население да спазва правилата за движение, е те да са приведени в границите на разумното, а не изсмукани от пръстите. Реорганизация на движението първо!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 11
Bill ( преди 3 години )
I am a former UK traffic police officer. Camera work only when they are equal to the problem. Hiding behind a bush or bridge to catch speeders can only add to accidents happening. A speeder will see the camera car, hit the brakes, maybe the car behind is too close (A normal occurrence in Bulgaria) or not paying attention (on the phone, anotherer normal occurrence) Signpost cameras are operating in the area and speeds will be drastically reduced along with the accident rate. Active not passive.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 7
анонимен ( преди 3 години )
Абе министрите що не изчислите първо как да имаме доходи за да можем да си плащаме глобите.абе вие нормални ли сте.Бееееее еййй тази с-*** изпреварва възможността да можем ДА си плащаме глобите все пак сме светлини години назад от европа в сравнение заплата и стандард на живот. Бах маму ега нема кво да ядете ега първо вас да ви снимат тези камери ега пукне цялата ваща корумпирана генерация и белким се спаси народа на БГ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 7
hehe ( преди 3 години )
Журналистите, кога ще започнете да задавате адекватни въпроси? Като например:- Г-н полицай, съгласно вашата статистика жертвите в ПТП поради ПРЕВИШЕНА скорост за цялата година се броят на пръстите на едната ръка. Дори да "изкорените" това нарушение, общият спад в жертвите ще е под 1%. Не е ли по-добре да се обърне внимание на другите нарушения, водещи до значително по-голям брой жертви годишно?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 5
hehe ( преди 3 години )
Да беше цитирал собствената им статистика. Според нея жертвите в ПТП поради превишена скорост се броят на пръстите на едната ръка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 3
Kat2 ( преди 3 години )
Na pticite na kraimorie kolko incidenta ima vadete isyoriqta a e 50 60 nqmate gram mozak tova e
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Kat ( преди 3 години )
Da va dumkam otzad tochno hranilki sa na magistralata sled mosta samo incidenti ima da va shibam
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Ivan ( преди 3 години )
Щом като не е заради парите и са толкова извисени, защо не даряват парите за операции на болни деца, българската Коледа или за социално слаби? Нагъл лъжец !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 9
Новини Варна