IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:40 | 25 май 2021
Обновен: 01:54 | 23 април 2024

Президентът: Недопустимо е да прихващаш самолет и да го накараш да кацне заради политически противник (ВИДЕО)

МВнР поиска обяснения от беларуския посланик у нас заради скандала със самолета

По материала работи: Слав Велев
Президентът: Недопустимо е да прихващаш самолет и да го накараш да кацне заради политически противник (ВИДЕО)

Кадър: бТВ

"Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск, което е абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите. Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Там е мястото, където трябваше да взема отношение". Тази позиция изрази от Брюксел президентът Румен Радев във връзка с приземения самолет в Беларус, предаде "Труд".

"Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", посочи Радев.

"Снощи до късно дискутирахме и темата Русия, това е трудна тема за ЕС. Това беше дебат за гласа на разума и трезвата оценка. Много от лидерите изразиха тревога от състоянието на отношенията с Русия и изводът, че растящото напрежение и разделението в Европа не е в полза на ЕС. И в самата декларация изрично се позовава, че политиката към Русия трябва да продължи на основата на петте преинципа, сред тях е и диалогът", каза президентът.

"Очакванията за спора между София и Скопие са съсредоточени върху България. Няма да казвам "натиск", но очаква се на Съвета във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път и започване на преговори с РС Македония. Много ясно съм изразил българското становище в няколко аспекта. Първо България е най-силният поддръжник за европейската перспектива на РС Македония и на Албания. България е най-големият приятел на РС Македония и никой повече от нас не иска те да имат тази перпесктива. В същото време пътят за нейното постигане минава през София, трябва да бъде ясно, че ръководството на РС Македония трябва да търси диалог с България. Най-важна е подкрепата от София. Искаме да видим устойчив необратим процес, а не само декларации", каза Радев.

"Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации", допълни Румен Радев. Той припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия.

"Чакаме в момента каква пътна карта ще приложат от Скопие, която има амбицията да бъде включена в преговорната рамка, но и това съм обяснил. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е час по-скоро да възстановим диалога със Северна Македония", допълни държавният глава. 

"Поздравявам президента Пендаровски , който прие моята покана да отидем до Рим, за да почетем светите братя Кирил и Меотдий и да обсъдим въпроса между РС Македония и България", каза Радев.

Във връзка с идеята за климатично неутрална икономика, президентът коментира: " Тази идея е изключително красива, но има и своите опасности за страни като България. Ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните - още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност", обясни Румен Радев.

"За да минимализираме негативните ефекти за България от този подход, той изисква изключително сериозни инвестиции. Ние нямаме ресурсите да го направим и изисква време. Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности - говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни", поясни държавният глава.

По думите му сме длъжни да защитим нашия интерес и да убедим европейките партньори да ни подкрепят изключително сериозно. "Иначе проблемите пред нас ще са огромни - ще се отвори една голяма енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика", каза Радев.  

ю

Коментари

Новини Варна