IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
Варна 17°
България
17:00 | 25 юли 2021
Обновен: 01:52 | 25 септември 2021

Служебният кабинет заложи "бомба" на НС с пенсиите. Очаква ни лют спор в новия парламент

Тристранката се събира извънредно - обсъждат увеличението

По материала работи: Слав Велев
Служебният кабинет заложи "бомба" на НС с пенсиите. Очаква ни лют спор в новия парламент

Служебният кабинет заложи "бомба" на депутатите в 46-то Нардондо събрание с преизчислението на пенсиите. Очаква ни  голям спор в новия парламент..

Реплики от преговорите на "Има такъв народ" с другите партии показват, че сред представените в 46-ото Народно събрание партии няма съгласие нито за начина на преизчисление, нито за момента, от който да влезе в сила то, пише "Сега".

В последните дни служебните министри на финансите и на труда Асен Василев и Гълъб Донев усилено промотират проекта за актуализация на бюджет 2021, с който се предлага общо увеличение на пенсиите, невиждано за последните 13 години. Както "Сега" писа, амбицията на служебните министри е от октомври да няма пенсионер под линията на бедност. За целта се предлага преизчисление на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година осигурителен стаж - той трябва да се увеличи от 1.2 на 1.35. Минималната пенсия трябва да се увеличи от 300 на 340 лв., а максималната - от 1440 лв. на 1500 лв., без засега това да води до увеличаване на максималния осигурителен доход. Социалната пенсия също трябва да бъде променена - от 148.71 лв. на 170 лв. Всички пенсионери над 65-годишна възраст, които нямат допълнителни доходи и живеят под линията на бедност, ще получават добавки до достигането на този праг, предлагат служебните министри. Той е 369 лв. за тази година, а за следващата служебното правителство предлага да стане 413 лв.

В парламента обаче има други виждания за пенсиите, а още от предишното Народно събрание партиите са свръхактивни по тази тема. Първите внесени законопроекти на БСП и на Мая Манолова предвиждат преизчисление от 1 септември с осигурителния доход за 2018 г. Тази сутрин пред Нова телевизия Мая Манолова обяви, че няма да отстъпят от това си искане.

"Ще настояваме не просто за увеличение на пенсиите, а за преизчисляване, каквото не е правено от 2008 г. Няма да отстъпим от искането ни за преизчисляване на база осигурителен доход от 2018 г. Изчисленията ни са за 2,2 млрд. лв. Оказва се, че в началото на 2021 г. над 3 млрд. лв. са раздадени авансово за проекти, които финансово не са обезпечени. Има за пътища и магистрали, но няма за възрастните хора. Необходими са 85 млн. лв. месечно над тези 105 млн. лв., които се дават за 50 лв. добавка към пенсиите. Държавата може да си го позволи", категорична бе Манолова.

"Има такъв народ" пък е против преизчисление на пенсиите тази година и държи това да стане с бюджета за 2022 г., стана ясно от разговорите на хората на Слави Трифонов с БСП. "Имаме принципно съгласие за преизчисляването на пенсиите, но имаме различия кога това ще стане. Ние настояваме бързо, сега, с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина, с новия бюджет", коментира Корнелия Нинова след вчерашната среща на двете парламентарни сили.

Като се има предвид, че ГЕРБ-СДС също няма да дадат гласове в подкрепа на актуализацията на бюджета и преизчислението на пенсиите, то служебният кабинет трудно би събрал мнозинство, за да бъде прокарано подобно решение. Припомняме, че ИТН има 65 народни представители, ГЕРБ-СДС - 63-ма, ИБГНИ - 13.

КОНТЕКСТ

Преизчислението на пенсиите през коефициента за всяка година осигурителен стаж се приветства от експертите като единственият справедлив и обективен начин. Още повече, че в изпълняваната в момента пенсионна реформа на Ивайло Калфин, приета от ГЕРБ, беше предвидено именно плавно нарастване на този коефициент за новите пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов обаче зачеркна това плавно нарастване, без да даде смислени аргументи за това.

За разлика от преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент, другият вариант - през осигурителния доход за 2018 г., ще увеличи само част от пенсиите, тъй като за част от възрастните преизчислението няма да е по-благоприятно. В мотивите на Мая Манолова към нейния законопроект пише, че той ще увеличи пенсиите на 75% от хората. Мнозина смятат също така, че това е произволна база за преизчисление.

При преизчислението през коефициента то ще се почувства по-слабо при хората, които са се пенсионирали най-отдавна, с най-малко трудов стаж, тъй като тези изисквания се увеличават значително през годините. От друга страна, увеличението на коефициента ще е благоприятно и за бъдещите пенсионери, т.е. може да се възприеме като стимул за осигуряване и активен трудов живот.

В краткото си съществуване предишното Народно събрание успя да приеме на първо четене неработещо решение за преизчисление на пенсиите, което трябваше да се осъществи почти веднага - от 1 юли. В дебатите ДПС и "Демократична България" настояваха такава стъпка да бъде оставена за следващия бюджет, от 2022 г.

Междувременно стана ясно, че Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание в понеделник, 26 юли 2021 година. За това съобщиха от правителствената пресслужба.

Съвета ще обсъжда Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Коментари

опетков ( преди 1 месец )
Когато се говори за пенсиите, трябва да се говори с конкретни цифри, а не само общи фрази. За да могат да се оценят различните варианти трябва всеки пенсионер да може да изчисли "увеличението" за всеки вариант. Една груба оценка на варианта с базов доход 2018 показва, че увеличението ще е нищожно за голяма част от пенсионерите, защото през годините са получавали по 5% по швейцарското правило. Мая Костинбродска и Корнелия Нинова само пръскат прах в очите на хората и фалшива загриженост.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Русинов ( преди 1 месец )
Пенсионерите с еднакво произведение "осигурителен стаж х индивидуален коефициент" би трябвало да имат еднаква пенсия независимо през коя година са се пенсионирали.Нарастването на средния осигурителен доход не е свързанс по-голямо натоварване на скоро пенсиониралите се.Иначе се допуска че трудът става все по-тежък.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна